Crònica 24/05/2011

Montilla frena la petició del PSC que el PSOE avanci les generals

Pere Martí
2 min
Montilla frena la petició del PSC que el PSOE avanci les generals

Al PSC comencen a estar-ne una mica tips d'assumir el desgast del PSOE i no treure'n cap benefici. I els que fan aquesta reflexió no només són els membres de l'anomenat "sector catalanista" sinó tot un exministre com Celestino Corbacho. L'exalcalde de l'Hospitalet va posar damunt la taula de l'executiva del partit, celebrada ahir, la necessitat de demanar a José Luis Rodríguez Zapatero que avanci les eleccions generals i posi fi a la sagnia de vots que pateix el partit socialista. L'argument de Corbacho és que els 10 mesos que queden fins a les eleccions generals seran un infern per al PSOE perquè Zapatero haurà de fer front a les retallades socials que imposa el directori europeu, amb la qual cosa val més que les faci el PP ja que és clar que guanyarà les eleccions. D'aquesta manera, els socialistes deixarien de carregar amb el desgast electoral de la crisi i podrien començar a remuntar.

La proposta de Corbacho va ser secundada per diversos membres de l'executiva. En clau catalana, membres del PSC creuen que en el cas que el PP no obtingués majoria absoluta, aleshores entraria en joc una possible entesa amb CiU, cosa que els permetria acumular artilleria per recuperar posicions.

La proposta de Corbacho va ser rebutjada per Daniel Fernández, secretari general adjunt del grup parlamentari del PSOE al Congrés, que va argumentar que seria poc responsable fer entrar Espanya en un estadi d'inestabilitat com el que comporta una convocatòria electoral quan està en ple procés de reformes econòmiques, amb risc de ser intervinguda com Portugal. José Montilla es va afegir a la posició de Fernández i la proposta va quedar descartada.

L'executiva del PSC també va descartar avançar el congrés del partit, previst per a la tardor. La direcció està a favor d'obrir un procés de renovació i de participació, però no convocarà el congrés fins a un consell nacional previst pel mes de juny. El resultat de les municipals fa que alguns alcaldes guanyin punts per liderar el partit, però Iceta va advertir en la roda de premsa posterior a l'executiva que els que han perdut fent una campanya "vibrant" també poden tenir opcions. Una victòria o una derrota a les municipals "no descarta ni confirma res", va precisar, fugint una mica d'estudi.

L'executiva del PSC va ser llarga, perquè va intervenir tothom, menys Antoni Castells, que no hi era. Però va ser escassa en autocrítica perquè, segons Iceta, "la derrota no se soluciona en 24 hores ni amb gestos espectaculars". Va atribuir els mals resultats al "malestar social" que viu la societat catalana per la crisi.

stats