ESCÀNDOL REGNE UNIT
Crònica 20/07/2011

Murdoch: "No en sabia res"

Els Murdoch van comparèixer ahir davant del Parlament britànic per donar explicacions sobre les escoltes il·legals. En una sessió amb moments tensos, els dos executius es van eximir de tota responsabilitat.

A. Matamoros / M. Vidal
2 min
Murdoch: "No en sabia res"

BARCELONA.Tres hores asseguts, l'un al costat de l'altre, responent les preguntes d'una desena de diputats sobre l'afer de les escoltes telefòniques al diari News of the World (NoW) . "És l'escena més humil de la meva vida", va definir el magnat de la comunicació Rupert Murdoch la situació que va viure ahir amb el seu fill James -amb incident inclòs, quan un jove del públic li va llançar un plat d'escuma d'afaitar- en la compareixença davant d'una comissió del Parlament britànic.

Els Murdoch van fer acte de constricció, van demanar perdó una vegada i una altra i es van declarar "avergonyits" per les escoltes telefòniques que, segons sembla, eren pràctica habitual en el tabloide que era de la seva propietat. "Jo no en sabia res", va declarar Rupert Murdoch tant bon punt va començar la compareixença. Però tot i el to conciliador, pare i fill es van mostrar combatius davant dels diputats quan les preguntes, segons el seu parer, s'excedien. "Tant és si entrava a Downing Street per la porta del davant o per la porta del servei, no?", se li va escapar al fill Murdoch quan li van preguntar al seu pare per les habituals visites a la residència del primer ministre britànic, David Cameron.

Durant tota la declaració, els Murdoch van entonar un mea culpa estudiat per disculpar-se per les males pràctiques, però van negar reiteradament que ells i els alts executius del seu imperi en tinguessin cap coneixement. La responsabilitat de tot plegat recau en "gent en qui confiava", va dir el magnat, que va afegir que alguns dels seus subordinats "clarament" l'havien enganyat. La mà dreta de Murdoch i exconsellera delegada de News International, Rebekah Brooks -detinguda i en llibertat sota fiança-, i l'expresident executiu de Dow Jones, Les Hinton, tampoc en sabien res, de les escoltes. "No hi ha evidències" que ho confirmin, va afirmar James als diputats.

Pare i fill també van voler donar el missatge que la seva companyia està col·laborant de manera "transparent" amb la investigació policial que s'està duent a terme per aclarir l'escàndol i van confirmar la intenció del grup de compensar econòmicament les víctimes de les escoltes i els seus familiars. "La nostra determinació és arreglar les coses i que això no torni a passar", va dir James. Per la seva banda, Rupert Murdoch va voler puntualitzar que altres diaris del seu grup no van punxar els telèfons de les víctimes de l'11-S, una qüestió espinosa que desperta sospites després que s'hagi sabut que NoW ho va fer amb els mòbils de les víctimes dels atemptats del 7-J a Londres. Davant les preguntes insistents dels parlamentaris, els Murdoch també van negar que News lnternational tingui la intenció de comprar un altre tabloide per substituir el polèmic NoW.

Ús de detectius privats

Rebekah Brooks també va comparèixer ahir davant el Parlament i va reconèixer que sabia que el NoW contractava i pagava detectius privats per aconseguir exclusives, com feia "tota la premsa" a finals dels 90 i principis del 2000, va justificar-se. Brooks va afegir que "mai" havia autoritzat pagaments a la policia a canvi d'informació privilegiada i, com els Murdoch, es va disculpar per les "horribles" pràctiques del diari que ella va dirigir quan van començar les escoltes, l'any 2002.

stats