Crònica 24/03/2011

El Museu del Rock de Jordi Tardà ja és una realitat

Ricard Martín
2 min

Barcelona.Les Arenes porten vuit anys de retràs, però dins d'aquest projecte global n'hi ha un altre que s'ha anat cuinant a foc molt lent. A partir de demà ja es podrà visitar el Museu del Rock de Jordi Tardà, situat a Les Arenes.

I diem que s'ha cuinat a foc molt lent perquè l'1 d'abril del 2004 el locutor i col·leccionista anunciava que abandonava les fires del disc per dedicar-se al projecte més important de la seva vida, la creació d'un museu del rock. El cercle es tancarà el proper 1 d'abril, quan el Museu del Rock obri les portes oficialment al públic.

50.000 documents en exposició

El Museu del Rock de Barcelona té una importància molt particular: serà la primera vegada que s'obre a tot l'Estat un projecte d'aquesta envergadura dedicat al rock, en unes coordenades similars a l'Experience Music Project de Seattle o al Rock Cirkus de London.

I de totes les col·leccions dedicades a música rock del món, l'única que ha sigut declarada patrimoni cultural d'un país és la de Jordi Tardà. Dit això, què hi podrem trobar? Doncs per començar, un 5 % de la seva col·lecció. Que dit així sembla poc, però comprèn uns 50.000 documents de paper, audio -rareses musicals, res de grans èxits- i vídeo. El patrimoni s'anirà renovant i ampliant gradualment. El museu està allotjat a la quarta planta del Centre Comercial de Les Arenes, i ocupa uns 2000 m2, aproximadament la meitat de la planta, amb una zona dedicada a cada dècada del rock, dels anys cinquanta fins a l'actualitat. Essent Tardà un home que ha basat part de la seva carrera en l'adoració i seguiment dels Rolling Stones, no podia faltar una sala dedicada a la banda de Jagger i Richards. Però també n'hi haurà una altra dedicada als Beatles, així com un altre espai centrat en el rock espanyol i català.

El Museu també allotjarà una zona d'exposicions temporals que arrencarà amb una mostra dedicada als quaranta anys del naixement de Queen. I encara que sembli una reiteració, l'espai també tindrà un fort component lúdic, amb un restaurant, un petit auditori i sobretot un escenari interactiu, Onstage, on la gent podrà fer agafar instruments i fer un playback, mentre una pantalla amb fans esverats els animan. El Museu del Rock també gestionarà els concerts de l'auditori de la cúpula, amb una capacitat per a 2000 espectadors.

stats