EL CONGRÉS SOCIALISTA
Crònica 16/12/2011

Navarro negocia contra rellotge

El congrés del PSC comença avui amb tres candidatures a la primera secretaria. Després de la retirada d'Iceta, Navarro ofereix unitat en un document a Ros i Elena, que es resisteixen a pactar a canvi de res

Pere Martí
3 min
NAVARRO ENTRA EN ESCENA El PSC comença avui el 12è congrés amb Pere Navarro  com a favorit però no amb tot decidit perquè hi ha dos candidats més.

BARCELONA.Encara hi ha partit i s'ha de jugar. El 12è congrés del PSC començarà aquest matí sense que Pere Navarro, el candidat amb més possibilitats, hagi pogut convèncer els seus rivals de fer una candidatura única. Tot queda obert a les negociacions que es puguin produir avui i demà als passadissos del congrés. Els rivals que queden vius són Àngel Ros i Joan Ignasi Elena, perquè Miquel Iceta es va retirar ahir, tal com estava previst.

Per encàrrec de Navarro, l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, va redactar un document de mínims que va fer arribar a les candidatures de Ros i Elena, al qual ha tingut accés l'ARA. D'entrada, l'escrit va ser rebut amb certa sorpresa, sobretot perquè l'emissor no és Navarro sinó Balmón, que cada cop es s'entreveu més com l'home fort de la futura executiva, probablement com a secretari d'organització. Aquest fet va ser interpretat per les dues candidatures com que Navarro "s'amaga" i no s'arremanga per aconseguir la unitat.

En tot cas, ni Ros ni Elena semblen disposats a acceptar-lo com a palanca per pactar una llista unitària. El document -Una proposta socialista per al nou temps -, de dotze folis, fa unes consideracions generals sobre la crisi de l'esquerra, particularment a Catalunya, es fa una lleugeríssima autocrtítica sobre com ha fet les coses el PSC i conté unes picades d'ullet a cada candidat, tot i que mai arriba a concretar gaire. Parla de "revisar sense por algunes de les polítiques" dutes a terme i de propostes clares de "ruptura" en tot allò que exigeix un enfocament nou, però també adverteix que aquest projecte polític basat en "la nova radicalitat social" no ha de comportar "la pèrdua de la centralitat".

Mirant cap a Ros, el document aposta per un enduriment de les polítiques de seguretat i immigració, un terreny en què la "credibilitat està en dubte", admet Balmón. Per corregir-ho s'aposta per exercir "sense complexos" d'autoritat democràtica "per preservar la seguretat de les persones i els béns". Pel que fa a la immigració, també es recomana demostrar "tota la fermesa a defensar el nostre model de convivència, fomentant la integració, defensant l'espai públic".

Naturalment, també inclou referències al catalanisme i al federalisme, però evita parlar del grup propi al Congrés de Diputats que tant Ros com Elena defensen. Com ja va fer Navarro en la seva conferència, el document aposta per "revisar" les relacions amb el PSOE perquè el PSC trobi "el seu espai propi" per fer política a Catalunya. Finalment, de cara a les pròximes eleccions autonòmiques reitera la celebració d'eleccions primàries obertes a tota la ciutadania, tal com demana sobretot l'alcalde de Lleida. Malgrat tots aquests esforços, ni Ros ni Elena donaven per tancat cap acord ahir al vespre, però no el descartaven per al congrés. El candidat lleidatà va advertir en declaracions a aquest diari que serà "un congrés sense pactes previs" perquè "el partit s'ha de jugar", i va situar els pactes dissabte a la nit, en funció de què s'hagi aprovat en la ponència ideològica.

El dard enverinat d'Iceta

La retirada d'Iceta com a candidat a primer secretari no l'exclou de jugar un paper de futur, si a Navarro l'interessa. De moment explica al seu blog que "la decisió hauria de servir per estimular els relleus i per donar arguments al futur primer secretari perquè faci els canvis en profunditat que calen", i anuncia que continuarà treballant en el terreny de l'anàlisi i la reflexió. I en un dard clarament enverinat, defensa la renovació a tots els nivells, inclosa la federació de Barcelona, que encapçala Carles Martí, i que l'ha deixat sol en decantar-se per Navarro. "Podeu comptar des d'ara mateix i amb més intensitat amb la meva col·laboració" en aquest objectiu. "Junts podem", remata.

stats