SALUT
Crònica 14/09/2011

Nova ofensiva ciutadana per ocupar CAPs que tanquen

El tancament del servei nocturn d'urgències en set centres d'atenció primària de la comarca de la Selva ha provocat noves ocupacions. Alguns ajuntaments han mostrat el seu suport als usuaris queixosos.

Narcís Presas
3 min
Nova ofensiva ciutadana per ocupar CAPs que tanquen

GIRONA.La iniciativa dels usuaris dels CAP del Vallès Occidental d'ocupar de nit els centres com a protesta pel tancament de les urgències nocturnes ha trobat seguiment a la Selva interior, una zona especialment afectada per la reordenació de l'atenció primària i que des de dilluns ha vist com tancaven set dels vuit CAP que fins ara oferien el servei d'urgències nocturnes.

Les plataformes d'usuaris dels municipis afectats de la Selva coordinen les accions de protesta. La mesura del departament de Salut ha generat un important rebuig ciutadà a la comarca i ja s'han organitzat manifestacions i talls de carretera. Dilluns era el dia D en què entrava en vigor la reordenació i es van celebrar concentracions als set pobles afectats. Alguns usuaris van optar després per ocupar pacíficament els CAP d'Arbúcies, Sant Hilari, Breda, Anglès i Sils, i ahir s'hi havia de sumar també Hostalric. "Amb aquest gest volem simbolitzar que les portes del CAP no es tanquen. Estem convençuts que ho podem aturar", explicava Sílvia Martínez, portaveu del moviment Ter Brugent.

Per ara, han pres la determinació que l'acció de protesta sigui indefinida fins que Salut canviï de parer. "Volem mostrar que no són protestes aïllades, sinó un plantejament ferm", argumentava la Sílvia, que confia que hi hagi relleus per donar continuïtat a la protesta. El seu objectiu és fer una acció de força seguint el model dels usuaris del Vallès. De fet, per organitzar-se van trucar-los, relatava Albano Dante, de la plataforma d'usuaris de Breda.

La primera nit desenes de persones van secundar la iniciativa d'ocupar els CAP. Alguns quedant-s'hi fins a la mitjanit i d'altres dormint-hi tota la nit. La majoria ho van decidir sobre la marxa. A Hostalric, per exemple, van veure que no estaven preparats i van decidir ajornar-ho fins ahir, que van convocar una cassolada per engrescar més gent. En qualsevol cas i més enllà de les tancades, l'objectiu és mantenir viu l'esperit de protesta. "Preparem accions a cada poble i de cara a finals de setembre, en l'àmbit de comarca", explicava Jordi Romero, portaveu de la plataforma d'Arbúcies.

Cadascú té la seva batalla particular. En Jordi, d'Arbúcies, denuncia que la carretera fins a Santa Coloma de Farners està plena de revolts i amb neu a l'hivern, i la Sílvia, d'Anglès, augura que els usuaris de la zona acabaran anant a Salt en comptes de Santa Coloma, que és el que els pertocaria. Des del departament de Salut van assegurar ahir que respectaran les tancades dels CAP de la Selva sempre que no interfereixin en l'activitat dels centres ni dels professionals.

Suport municipal

Els usuaris han trobat en molts casos la complicitat dels ajuntaments de la zona i de diverses formacions polítiques. És el cas d'Arbúcies, on des del consistori van repartir entrepans i begudes a la tancada del dilluns. El seu alcalde, l'independent Pere Garriga, remarca la idiosincràsia particular dels municipis del Montseny, per la seva orografia, climatologia i estructura social i urbanística. "A Santa Coloma no hi anem per a res. Ni a comprar ni a sopar. Ni diem que som de la Selva", explica.

La insistència dels pobles del Montseny i les negociacions amb Salut han permès introduir algunes modificacions als plans inicials del Govern. Així, hi haurà un metge i un infermer de guàrdia a Arbúcies i dues ambulàncies, una a Sant Hilari i una altra a Breda, i es mantindrà la farmàcia de guàrdia. "Hem patit una regressió de vint anys", denuncia l'alcalde d'Arbúcies.

stats