CRISI DEL DEUTE ALS ESTATS UNITS
Crònica 01/08/2011

Obama negocia un acord 'in extremis' per evitar la fallida

La Casa Blanca i els líders republicans intentaven aquesta matinada arribar a un acord per evitar una fallida dels Estats Units. El nou pla preveu una reducció del deute de 3 bilions de dòlars en deu anys.

Núria Ferragut Casas
3 min
Contrarellotge Si no s'arriba a un acord abans de demà, l'administració nord-americana entrarà en suspensió de pagaments.

Washington.Els Estats Units van despertar ahir amb optimisme davant la crisi del deute públic. Republicans i demòcrates, amb l'ajuda del president Barack Obama, estaven a prop d'arribar a un acord per evitar una suspensió de pagaments del govern. Després d'una setmana de picabaralles i solucions partidistes infructuoses, els congressistes van tornar al seny per evitar un desastre econòmic per al país però també per a tot el món. Al final d'aquesta edició encara quedaven algunes qüestions importants que s'estaven tractant, però tot semblava apuntar que finalment els Estats Units s'encaminen, un cop més, a una solució in extremis .

Els líders republicans van accedir la nit de dissabte a negociar un altre cop amb Barack Obama. El circ polític viscut en els darrers dies era insostenible a menys de 48 hores de la data límit per apujar el sostre del deute sobirà, que ara se situa en 14,3 bilions de dòlars.

Turbulències

Wall Street va mostrar la setmana passada un aperitiu del que podia passar si els Estats Units no pagaven les seves factures a partir de demà passat. Els mercats van registrar cinc dies consecutius de pèrdues i una venda tímida però preocupant dels bons nord-americans. Alguns experts van avisar que un fracàs en les negociacions podria provocar un col·lapse similar al creat per la fallida del banc d'inversió Lehman Brothers el 2008. Els legisladors ja no podien ignorar més les pressions del món empresarial, però també de països com la Xina, principal tenidor estranger del deute americà -amb un 7%-, que aquest cap de setmana van pujar el to de l'alerta. El pla que discutien ahir a contra rellotge republicans i demòcrates preveu una reducció de la despesa pública de 3 bilions dòlars en els pròxims deu anys, una quantitat superior a la proposta dels demòcrates liderada pel senador Harry Reid, i sense apujar els impostos. Obama i el seu partit ja han acceptat aquesta darrera condició, tot i que no sense crítiques. El projecte també estableix un augment del sostre del deute de 2,8 bilions de dòlars, que es faria en dues fases: una d'immediata d'un bilió de dòlars, amb el mateix volum de retallades, i una altra posterior d'1,8 bilions de dòlars que hauria de tenir el suport d'un comitè creat al Congrés.

Filibuster al Congrés

En una entrevista a la cadena de televisió CNN, el líder dels republicans al senat, Mitch McConnel, va afirmar que l'acord per impedir una fallida estava "molt a prop". El demòcrata Harry Reid es va mostrar més prudent i va assegurar que encara quedaven alguns esculls significatius per aprovar un pacte. També la Casa Blanca es va mostrar cautelosa sobre un possible solució a la crisi. "Encara hi ha temes importants que cal tractar i hi ha molta informació errònia flotant per aquí", va escriure a Twitter el director de l'oficina de comunicació del president, Dan Pfeiffer.

L'activitat continuava sent frenètica als passadissos del Congrés. El senat va bloquejar ahir el pla sobre el deute del seu líder, el demòcrata Harry Reid, ja que no es van aconseguir els 60 vots necessaris per superar el senador filibuster -una eina d'obstrucció parlamentària- i procedir a la votació. Tot i que els demòcrates tenen la majoria de la cambra alta, no tenen la supermajoria i, per tant, el vot es va ajornar a l'espera d'un compromís ampli dels dos partits per apujar el límit del deute que sigui aprovat per les dues cambres. De fet, la Cambra de Representants, de majoria republicana, ja va rebutjar de manera simbòlica la proposta de Reid per 246 contra 173 vots abans que el Senat ini ciés el seu debat. Els republicans van tornar així el cop que el dia anterior havia fet el Senat contra el pla del republicà John Boehner, poques hores després que fos ratificada per la cambra baixa.

Aquesta picabaralla entre les majories demòcrata i republicana de les dues cambres va ser la gota que va fer vessar el got. Els republicans van reaccionar i van reiniciar les converses amb el president, que el dia abans havia apel·lat a un compromís entre els dos partits per salvar el país d'un cataclisme econòmic. L'escenari més plausible ara és que el senat voti una modificació de la proposta de Reid que obtingui els vots necessaris per a l'a provació. No serà fàcil, ja que la solució final tindrà assegurada l'oposició del moviment Tea Party a la cambra baixa.

El president Obama va negociar de valent ahir amb els republicans conscient que una fallida del país complicaria molt les seves possibilitats a la reelecció. Divendres passat la seva popularitat va tocar fons, amb una aprovació del 40%, però si en les pròximes hores s'arriba a un acord sobre el deute, Obama en sortirà reforçat per la seva posició de mediador.

stats