Crònica 06/02/2012

Ofensiva d'ICV i ERC per sumar el PSC al concert

Bona part de l'esquerra social i política és favorable al concert, però el PSC no. ICV i ERC pressionaran per unir-lo al consens amb l'amenaça d'allunyar-lo de la centralitat que busca Pere Navarro.

Roger Tugas
2 min
UNA NOVA ETAPA ENTRE ELS DOS PARTITS SENSE AMAGAR LES DIFERÈNCIES
 Els líders d'ERC i ICV, Oriol Junqueras i Joan Herrera, es van reunir dimarts després de diverses crítiques dels ecosocialistes per l'acostament dels republicans a CiU. Els ànims estan més calmats, però van constatar diferències evidents.

BARCELONALes enquestes dibuixen un escenari desconegut en els últims 30 anys per a l'esquerra catalana. Les forces d'estricta obediència nacional -ICV i ERC- sumarien més vots i diputats al Parlament que el PSC. La recuperació d'ecosocialistes i republicans els permetria guanyar pes a costa d'uns socialistes que no aixequen el cap malgrat el seu congrés. El rebuig al pacte fiscal en la línia del concert, que els estudis d'opinió apunten que té un suport molt majoritari entre els seus votants i el conjunt dels catalans, i al qual ja s'han sumat CCOO i la UGT, en seria una causa, segons les direccions dels antics socis. I és un dels arguments que utilitzaran per pressionar el partit que lidera Pere Navarro perquè se'ls uneixi i reforci la reivindicació, i més ara que no ja tindrà amb la cúpula del PSOE les mateixes obligacions que si hagués guanyat Carme Chacón.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va valorar ahir el congrés del PSOE i va lamentar que no impulsés "una alternativa d'esquerres" ni s'hi abordés "l'encaix de Catalunya i Espanya" per "plantejar una relació diferent". Un altre destacat dirigent ecosocialista, referint-se a la reivindicació del concert, concreta que "oposar-s'hi allunya el PSC de la centralitat i l'aïlla". "El PSC va malgastar el seu congrés, sembla que estigui paralitzat per la supeditació al PSOE", afegeix un diputat d'ICV.

El líder d'ERC a Madrid, Alfred Bosch, va reclamar al seu torn que, com en el seu moment va fer José Montilla, el PSC proclami que prioritza Catalunya als interessos del PSOE en aspectes com el pacte fiscal. Alguns dirigents republicans estan dolguts per les declaracions de Chacón com a aspirant a la secretaria general en què criticava ERC i la convivència en el tripartit. Cap dirigent del PSC la va esmenar i això "fa molt difícils" les relacions entre les dues forces.

Unió d'esquerres pel pacte fiscal

En la reunió de dimarts entre Herrera i el president d'ERC, Oriol Junqueras, un dels punts destacats va ser el finançament. Sense negar les diferències entre ells, els dos partits fan pinya perquè CiU no demori el debat en el ple del Parlament de les conclusions de la comissió pel concert, que ja van rebre el suport de les tres formacions, i per incorporar-hi el PSC. Després del suport explícit dels dos grans sindicats, la negativa dels socialistes només seria compartida pel PP, una foto que els podria passar factura i que ICV i ERC els volen ajudar a evitar.

"Hem de consolidar la idea que l'única via és la del concert, sumant-hi més gent", defensa l'entorn de Junqueras, i ho comparteix el d'Herrera: "Cal avançar cap a una posició comuna que doni més força". El suport de l'esquerra política i sindical "hauria de servir perquè el PSC defensés sense ambigüitats el pacte fiscal, però el problema és el PSOE", lamenta un diputat verd que preveu que els socialistes "quedaran en una posició molt compromesa si ICV, ERC, CCOO i la UGT tiren cap aquí". "A qui no vol seguir, que la societat li perdi la confiança", amenaça un destacat dirigent republicà.

stats