EL FUTUR DEL SOCIALISME
Crònica 24/01/2012

El PSC admet el desgast d'Hereu però n'ajorna el possible relleu

Ara no toca. El congrés de la federació de Barcelona dels dies 10 i 11 de febrer no escollirà l'alcaldable del PSC per al 2015. Parlarà d'estratègia, però el nom de l'alcaldable quedarà pendent.

Pere Martí
2 min
Jordi Hereu va defensar en una conferència que el PSC s'ha de situar com a alternativa a Barcelona, descartant un pacte amb CiU.

BARCELONA.La direcció del PSC de Barcelona ni confirma ni desmenteix que Jordi Hereu torni a ser el candidat del partit a l'alcaldia de Barcelona. Després de la derrota a les municipals, els socialistes van tancar files a l'entorn de Jordi Hereu i ningú de l'aparell del partit posava en discussió que repetiria com a candidat el 2015. Però el pas del temps i la implacabilitat de les enquestes, que continuen en caiguda lliure per al PSC barceloní, han obert escletxes. Bona part del grup municipal i la mateixa direcció de la federació no descarten que potser caldrà canviar de cares.

Tot i moure's lleugerament, la direcció de la federació, que encapçala Carles Martí com a primer secretari, no vol que aquest debat s'obri ara, amb l'argument que queda molt de temps per a les municipals, que seran el 2015, i que abans s'han de celebrar unes eleccions catalanes, que si no s'avancen, seran el 2014. Serà aleshores, un cop fetes les catalanes, que la direcció del PSC de Barcelona té previst celebrar unes primàries, i aquí sí que deixa totes les portes obertes, sense descartar que Hereu repeteixi. "Depèn d'ell -afirma un destacat dirigent de la federació-, de si es recupera de la derrota, fa una bona oposició i les enquestes li donen possibilitats de guanyar". De moment, no el donen per amortitzat, però com que s'haurà de passar per unes primàries, no es pot descartar que hi hagi altres candidats i tothom dóna per fet que n'hi haurà.

Fins i tot hi ha sectors del socialisme barceloní que tenen més pressa que l'aparell i que volen promoure la figura del regidor Jordi Martí com a candidat a l'alcaldia tan aviat com sigui possible perquè tingui temps de donar-se a conèixer. Es parla, com a molt tard, del juliol que ve com a data de llançament. Un calendari que no comparteix l'equip de Carles Martí, que considera absurd fer qualsevol moviment abans de les catalanes. De tota manera, hi ha altres veus que defensen que la renúncia d'Hereu s'hauria de produir en una conferència municipal que s'hauria de celebrar a la tardor d'aquest any.

De moment, en el congrés dels dies 10 i 11 de febrer, Hereu serà escollit president del PSC de Barcelona i ratificat com a cap de l'oposició a l'Ajuntament. La línia estratègica que mantindran els socialistes al consistori serà la d'oposició frontal, com ha fet fins ara Hereu, i en això té el ple suport de la federació. Aquesta línia contrasta amb la política de mà estesa a CiU que ha iniciat el PSC en l'àmbit català amb l'arribada de Pere Navarro a la primera secretaria del partit. Des de Barcelona, es respecta aquesta línia però no pensen canviar la seva, d'oposició "clara i contundent", com va reiterar una vegada més Hereu en una conferència que va fer ahir a Barcelona i en la qual no va aclarir el seu futur.

A més d'Hereu, el congrés també escollirà Carles Martí com a primer secretari i Lourdes Muñoz com a secretària d'organització, en substitució d'Albert Aixalà. Encara no es coneixen la resta d'integrants de la nova executiva, però es dóna per fet que no hi seran els regidors Jordi Martí ni tampoc Jordi Wiliam Carnes, partidari d'una oposició moderada i d'un acostament a CiU.

stats