CAS HISENDA
Crònica 30/07/2011

Petició de presó per als inspectors corruptes

El fiscal del cas Hisenda va sol·licitar ahir presó provisional per a la cúpula de la xarxa, entre els quals hi ha el seu líder, Josep Maria Huguet. Per als Núñez va demanar només que es presentin cada 15 dies al jutjat.

Laia Espín
2 min
Sense presó provisional L'empresari immobiliari  i expresident del Barça, Josep Lluís Núñez, va sortir ahir  del jutjat sense la por de  la presó provisional.

Barcelona.La secció novena de l'Audiència de Barcelona va dictar una sentència exemplaritzant en el cas de la xarxa de corrupció d'inspectors d'Hisenda, destapada als anys noranta, que ha condemnat a penes de presó o a elevades multes 14 persones de les 16 que s'han assegut al banc dels acusats. Després d'aquesta sentència, ahir la fiscalia va continuar amb la petició de mesures cautelars.

La cúpula dels exinspectors corruptes, condemnats a penes de presó d'entre 13 i 9 anys per delictes de suborn i falsedat en document oficial, són els que ara s'enfronten a la màxima mesura cautelar possible: presó provisional. Concretament, qui va ser el cap d'Inspecció d'Hisenda de Catalunya, Josep Maria Huguet, i els dos inspectors Manuel Abella i Álvaro Pernas podrien ingressar, si així ho decideix finalment el tribunal, a la presó. Fonts de la Fiscalia van informar ahir que existeix risc de fuga d'aquestes persones per l'elevada condemna i van afegir que alguns dels sentenciats tenen interessos econòmics a l'estranger. Es dóna la circumstància que Pernas no va assistir ahir a la vista per les mesures cautelars celebrada a l'Audiència de Barcelona, ni tampoc dijous passat a la lectura pública de la sentència. Fonts judicials van detallar, a la sortida de l'acte judicial, que la defensa de l'exinspector d'Hisenda va al·legar i va aportar un certificat mèdic que justificava la seva absència perquè està ingressat en un Hospital de Santo Domingo on rep tractament per un càncer.

Pernas és l'únic condemnat per insolvència punible, ja que quan es va iniciar el procés judicial, segons diu la sentència, va fer desaparèixer el seu patrimoni.

D'altra banda, el fiscal també va demanar al tribunal que dicti presó provisional per al també exinspector Roger Bergua i per a l'empresari i advocat Juan José Folchi, condemnats a nou i set anys i mig de presó, respectivament. En aquest cas, el fiscal els dóna l'opció d'eludir-la pagant una fiança de 50.000 euros per Bergua i 300.000 per Folchi.

Els Núñez, sense passaport

El fiscal no va sol·licitar ahir presó provisional ni per al que va ser president del Barça, Josep Lluís Núñez Clemente, ni per al seu fill, Josep Lluís Núñez i Navarro, condemnats a sis anys de presó i, a més, a una multa milionària de 2 milions d'euros per subornar inspectors d'Hisenda per evitar pagar impostos de la seva empresa. El fiscal va demanar per als dos la retirada del passaport i la presentació cada 15 dies davant del jutge. Una petició que va satisfer els Núñez, que van abandonar de nou l'Audiència de Barcelona, però aquesta vegada amb un petit triomf judicial després d'haver escoltat un dia abans la contundent pena de presó. Finalment, el darrer condemnat per al qual el fiscal va demanar les mateixes mesures cautelars que per als Núñez és el seu assessor financer, Salvador Sánchez Guiu, sentenciat a sis anys de presó.

Possible recurs contra la sentència

Si el tribunal acaba sense adoptar cap mesura cautelar -en el moment del tancament d'aquesta edició encara no s'havia pronunciat sobre aquesta petició-, els 14 condemnats no complirien les seves penes fins que el Tribunal Suprem resolgui els possibles recursos de les defenses. Aquesta és la major xarxa de corrupció de funcionaris públics destapada a Catalunya, fins i tot va estroncar el camí a la presidència del govern central del socialista Josep Borrell, per la seva amistat amb el màxim líder d'aquesta trama.

stats