Crònica 25/05/2011

Puigcercós vol que Junqueras faci tàndem amb Simó per liderar ERC

Entre els candidats a dirigir ERC a partir del setembre, Junqueras és el que crea més consens i els altres aspirants buscaran ser-ne la parella de ball. L'entorn de Puigcercós, però, aposta fort per Anna Simó.

R. Tugas / M. Colomer
3 min
President vigent i probable successor Junqueras gaudeix de la confiança de Puigcercós, que el vol com a successor a la presidència d'ERC, però també de la majoria de sectors i federacions.

Barcelona.Després de la davallada del 28-N, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va anunciar que renunciava a seguir liderant el partit. La formació va convocar dilluns la votació dels nous màxims dirigents pel 17 de setembre, però des d'abans el seu entorn ja treballava per marxar deixant-ho ben lligat promovent un tàndem format per l'eurodiputat -i possible alcalde de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat)- Oriol Junqueras com a president i la portaveu del grup parlamentari, Anna Simó, com a secretària general. Per la seva banda, els altres aspirants -l'únic regidor a Barcelona, Jordi Portabella, i l'actual secretari general i portaveu a Madrid, Joan Ridao- també es mouen per acompanyar Junqueras o, com a mal menor, conservar quotes de poder.

La nova estructura que promou Puigcercós -i que caldria ratificar en la reforma d'estatuts que es votarà al congrés de l'1 d'octubre- donaria més poder a la secretària general i reservaria al president un paper més institucional. Això hauria de servir per donar notorietat a Junqueras de cara a futures conteses electorals, ja que el seu perfil fins ara independent i la seva implicació social facilitaria l'acostament a forces independentistes com SI, Reagrupament i fins i tot la CUP.

La majoria de líders regionals beneeixen un hipotètic lideratge de Junqueras i, per facilitar-lo encara més, els fins ara afins a Puigcercós preparen un manifest de suport territorial. El sector d'Ernest Benach també el veu amb bons ulls. De fet, Junqueras ja s'ha reunit amb diversos dirigents per aconseguir-ne el suport, sense casar-se amb ningú.

La situació de Simó és més complicada, ja que, si bé és una dirigent jove i ben valorada, actualment és la número dos de Puigcercós al Parlament i va ser consellera al primer tripartit. Per tant, hi ha qui, per "l'estigma de l'aparell", dubta que pugui ser reconeguda com un element de canvi i tampoc li juguen a favor els resultats de diumenge a l'Hospitalet de Llobregat, on era la segona de la llista. Tot i això, té la plena confiança del fins ara president d'ERC, l'entorn del qual creu que aquests fets "no la invalidarien" i que treballarà per convèncer les bases. Asseguren, a més, que ella és garantia que ERC no dilueixi el perfil esquerrà.

Portabella vol superar el tripartit

Tanmateix, Simó és la peça més feble en l'operació de Puigcercós i els altres aspirants intentaran descavalcar-la. Portabella havia assegurat que, passat el 22-M, anunciaria el seu futur a ERC, però vista la davallada a Barcelona, ahir va demanar "una setmana més" per meditar, i pot replegar-se i limitar-se a demanar mantenir el lideratge absolut a la federació de Barcelona. Tot i això, es va reivindicar com l'únic regidor d'ERC en una ciutat gran de més de 100.000 habitants i, per tant, va assegurar que la seva aliança amb RCat i Joan Laporta "ha sumat".

I, apuntant directament contra Simó, va reivindicar que el nou líder d'ERC no s'hauria de veure "vinculat als tripartits de la Generalitat" -no va dir res dels d'àmbit local, en què ell va participar entre el 1999 i el 2007- i que "el poder municipal ha de tenir més representació".

Els afins a Joan Ridao, però, censuren aquestes exigències i apunten que no consideren que el votant "miri el currículum en aquest nivell", sinó les propostes del candidat. Igualment, apunten també que Ridao -que ja es va postular- segur que "tindrà un paper important", ja que el seu perfil i la feina al Congrés són "molt ben valorats" al territori. "Ningú posa en dubte que segueixi al front de Madrid", afegeixen, tot i que caldrà veure si això comporta aspirar a alguns dels dos càrrecs orgànics principals o simplement tenir un lloc a la cúpula.

Formalment, tots volen congrés tranquil, amb llista única i en què el lideratge no centri els debats. Dependrà, però, de si algú cedeix o hi ha capacitat de complaure tothom.

stats