LA GOVERNABILITAT DE CATALUNYA
Crònica 29/01/2012

Pujol i Junqueras ja preparen la segona part de la legislatura

El pacte de pressupostos amb el PP no impedeix que CDC busqui altres aliats per impulsar l'agenda nacional. Hi ha bona sintonia amb ERC, amb qui té converses sobre TV3 o l'organització territorial.

Ferran Casas
3 min
El futur líder orgànic de CDC, Oriol Pujol, i el nou president d'ERC, Oriol Junqueras, són els encarregats de llimar diferències per explorar futurs pactes.

BARCELONALa nova estratègia d'Esquerra i les complicacions que, per als objectius catalans que necessiten pacte amb Madrid, suposa la majoria absoluta del PP aboquen ERC i CDC a explorar enteses. El partit que a partir del març dirigirà Oriol Pujol busca, segons la seva ponència, ser actor del trànsit de l'autonomia a la sobirania, i molts dels seus dirigents volen arrossegar aviat el Govern a distanciar-se dels populars, amb qui han pactat l'últim pressupost. En aquest sentit, el pròxim secretari general de Convergència ajuda a obrir el ventall d'aliances per incorporar-hi ERC, que fa poc ell mateix va definir "d'exemple" per al PSC de Pere Navarro. Ara per ara Oriol Junqueras respon bé.

Dijous passat, al restaurant Nuclo de la Fira de Barcelona, Pujol i Junqueras compartien estovalles i intercanviaven papers i punts de vista en una llarga sobretaula. Treballen amb objectius "de país" concrets, però sobretot per edificar la confiança mútua i aprofundir en el desgel. Segons fonts coneixedores de la conversa entre l'un i l'altre, assumptes com la taxa turística -amb la qual Esquerra està globalment d'acord- o sumar el PSC al pacte fiscal per reforçar el consens davant de Madrid van estar damunt la taula. Però també altres temes estratègics com la llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que CiU tenia compromès reformar d'acord amb els socialistes, o què fer amb els consells comarcals.

Pel que fa a la CCMA, CiU vol simplificar-la i reduir el consell d'administració de 12 a 5 membres. La federació se'n reservaria tres i els altres dos se'ls repartirien el PSC i el PP, però si hi ha consens amb els republicans podrien pactar-ne o cedir-ne un. Esquerra argumenta, però, que la prioritat és "salvar el model" de TV3 i Catalunya Ràdio.

ERC ja volia consells d'alcaldes

L'altre tema és l'ordenació territorial. La consellera de Governació, Joana Ortega, va llançar la idea de suprimir consells comarcals. ERC ja ho tenia present en impulsar la llei de vegueries. Quan era al Govern volia acabar amb els consells i les diputacions, i reforçar les set vegueries inicials (vuit si s'hi sumava el Penedès) com a òrgan intermedi. La nul·la receptivitat de Madrid per suprimir diputacions i canviar fronteres provincials va fer que Mas paralitzés la llei de vegueries del tripartit, ara sense data d'aplicació. Uns i altres estudiaran fórmules per convertir els consells comarcals en consells d'alcaldes, de caràcter funcional i no polític, i la federació pot plantejar-se, ara que les controla, el futur de les diputacions i com recuperar les vegueries, tal com prometien ja al seu programa electoral.

Durant el dinar Junqueras, que des que és al front d'ERC refà ponts amb CiU sense descuidar la interlocució amb sectors de l'esquerra tant política com sindical, es va oferir perquè les relacions entre el govern català i l'escocès, que prepara un referèndum d'independència vinculant per a la tardor del 2014, siguin més fluïdes i el referent d'Escòcia estigui més present. Així, va proposar a Pujol, que no es va comprometre a res, implicar-s'hi per facilitar la creació d'una comissió governamental de seguiment del procés. ERC forma part de l'Aliança Lliure Europea, on també hi ha l'Scottish National Party (SNP) del primer ministre Alex Salmond. I a Brussel·les Junqueras compartia fins fa setmanes grup i escó amb el president del SNP, Ian Hudghton.

Les converses entre els Oriols de la política catalana, discretes i informals perquè uns i altres així ho volen, seguiran per "donar cos a la segona fase de la legislatura". Hi ha agenda i ganes de bastir ponts reals. CDC i ERC assumeixen que el pacte fiscal en la línia del concert ho té molt difícil a Madrid i, a mesura que s'allunyin les retallades i s'acostin les eleccions, els acords poden ser més fàcils a partir del 2013.

stats