Crònica 03/07/2011

Queixes pel tancament de les urgències dels CAP

L.b.
2 min
Queixes pel tancament  de les urgències dels CAP

BARCELONA.El procés de reordenació de les urgències dels centres d'atenció primària, que divendres es va començar a aplicar, ha agafat per sorpresa alguns ajuntaments. Ara mateix hi ha 185 dispositius d'atenció continuada -la majoria en CAPs- i gairebé la meitat (73) tancaran a la nit, disset més tancaran tot el dia i en una vintena més es canviarà la guàrdia física del metge per la guàrdia localitzable. Això vol dir que hi ha municipis que des de l'1 de juliol s'han quedat sense servei d'urgències i alguns ja s'han començat a mobilitzar. És el cas d'Argentona, on el nou alcalde, Ferran Armengol, de CiU, ha promogut una recollida de signatures. El CAP d'Argentona dóna servei a uns 18.000 habitants -inclou poblacions veïnes com Dosrius o Òrrius- i estarà tancat durant les nits, dissabtes a partir de les cinc de la tarda i els diumenges tot el dia.

A partir d'ara, aquests ciutadans s'hauran de desplaçar, per les urgències, fins a l'Hospital de Mataró. "En casos d'urgència vital, la distància i el temps de resposta poden ser crucials", diu Armengol. "No entenem com es pot millorar la qualitat del servei amb aquest tipus de mesures". Altres municipis que es quedaran sense el servei d'urgències són Vilassar de Dalt (Maresme) i Sant Jaume d'Enveja, a les Terres de l'Ebre. En aquest cas les urgències de nit i de cap de setmana se centralitzaran a Deltebre, cosa que la construcció d'un pont entre les dues poblacions facilita. Es mantindrà, però, el servei d'ambulància per garantir el trasllat de malalts. També s'estudia tancar a la nit les urgències d'alguns CAP de Tarragona.

Atenció telefònica

Els serveis territorials de Salut estan acabant de dissenyar la reordenació de les urgències amb els alcaldes afectats. Salut espera estalviar així 50 milions d'euros anuals i gran part de l'estalvi prové de les guàrdies nocturnes que es deixaran de pagar als metges. També es vol potenciar l'atenció telefònica per indicar al ciutadà quin dispositiu d'urgències és el més adequat.

stats