NOU GOVERN
Crònica 22/12/2011

Rajoy confia l'economia a De Guindos i Montoro

Joan Rusiñol
4 min
Rajoy va jurar al Palau de la Zarzuela davant les autoritats.

MADRIDEn temps de crisi, persones conegudes, lleials i preparades per accelerar la recuperació. És la premissa que ha orientat Mariano Rajoy a l'hora de dissenyar l'esquema governamental per pilotar la recuperació econòmica. El president espanyol ha decidit dividir la responsabilitat en dos ministeris. Luis de Guindos, que va ser secretari d'estat amb Rodrigo Rato, serà el responsable d'Economia i Competitivitat. Cristóbal Montoro torna al ministeri d'Hisenda, assumint també les competències de les administracions territorials. A la pràctica, doncs, el repartiment de papers queda clar. De Guindos, que va treballar a Lehman Brothers (la fallida de la qual el 2008 es considera l'origen de la crisi financera mundial), s'encarregarà de prestigiar l'economia espanyola a l'exterior i explicar les reformes que es fan de portes endins perquè torni a fluir el crèdit. La seva gran prioritat serà que l'Estat no es despengi del motor europeu i allunyar el fantasma de les pressions financeres que castiguen el deute sobirà.

Montoro coneix bé les entranyes de l'administració i ha treballat, colze a colze, amb Rajoy aquests quatre anys bastint l'alternativa econòmica. Per això, des d'Hisenda haurà de dedicar-se a la microcirurgia econòmica: les retallades per complir el dèficit (una tisorada mínima de 16.500 milions), quadrar els números i donar arguments a De Guindos perquè pugui vendre la marca Espanya fora. En principi ha d'assumir també les competències de funció pública, en una etapa en què es preveuen mesures de contenció que afectaran els funcionaris.

Entre les seves funcions, Montoro s'encarregarà de les relacions amb les administracions territorials, que fins ara depenien de la vicepresidència que ocupava el socialista Manuel Chaves. És a dir, molt probablement el nou responsable d'Hisenda coordinarà el Consell de Política Fiscal i Financera, l'òrgan que reuneix el govern estatal i les comunitats autònomes i des d'on el PP provarà d'impulsar les mesures recentralitzadores que dilluns va anunciar Rajoy. Una de les primeres serà llimar legislacions per afavorir la unitat de mercat. Montoro també es perfila com l'interlocutor per abordar el pacte fiscal català que, de moment, la Moncloa descarta.

Per evitar duplicitats o pugnes, el cap de l'executiu presidirà la comissió delegada d'assumptes econòmics, una funció que fins ara tenia encomanada la vicepresidenta Salgado. Fátima Báñez, responsable d'Ocupació i Seguretat Social, haurà de treballar amb De Guindos i Montoro en el repte de reduir l'atur.

Veterans i poques dones

El gabinet que avui prendrà possessió no és paritari i és el de més edat de la democràcia, però curiosament la ministra més jove és la que tindrà més pes polític: Soraya Sáenz de Santamaría (40 anys), que ocuparà l'única vicepresidència de l'executiu. Coordinarà des del ministeri de la Presidència la gestió política per donar relat a l'obra de govern, un dels punts flacs que molts analistes han retret a l'executiu de Zapatero. A més, serà la cara i la veu del govern espanyol. Ella informarà cada divendres a la Moncloa dels acords del consell de ministres. La seva funció adquireix més rellevància si es té en compte que, previsiblement, Rajoy tindrà menys projecció pública que el seu antecessor.

Sáenz de Santamaría, portaveu al Congrés durant l'última legislatura, haurà de posar ordre a un govern de 12 ministres i una vicepresidenta, és a dir, dos càrrecs menys que ara.

De la nova estructura desapareix la vicepresidència econòmica, el ministeri de Cultura (fusionat amb Educació i les competències d'esports, que ara penjaven directament del president) i el departament de Ciència i Tecnologia. L'ordre terminològic a Agricultura, Alimentació i Medi Ambient demostra un canvi de prioritats evident, que Rajoy no amaga. El decret que firmarà avui detallarà el mapa de competències de cada ministeri.

Per primera vegada un polític català, Jorge Fernández Díaz, es fa càrrec d'Interior. Un premi a la fidelitat del dirigent popular en una etapa complicada per la gestió del nou escenari basc. Ho va agrair dient que ho encaixava "emocionat i conscient de la responsabilitat".

Ell formarà part del pinyolamb més pes polític en el nou executiu, al costat d'Alberto Ruiz-Gallardón, nou responsable de Justícia, i José Manuel García Margallo, veterà eurodiputat del PP, que ara és el nou cap de la diplomàcia espanyola. Amb aquesta decisió, Rajoy situa Europa com a eix destacat de la nova política exterior. Brussel·les també serà escenari habitual de la feina que haurà de fer el nou titular d'Agricultura, Miguel Arias Cañete.

Al final, el cap de l'executiu ha apostat per confiar més en la seva gent que no pas en els tecnòcrates. Ana Pastor dirigirà Foment, el ministeri amb més inversió; Ana Mato serà a Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i José Manuel Soria, del PP canari, al capdavant d'Indústria, peça clau en el context de reformes que vol impulsar el cap de l'executiu. Només hi ha tres ministres sense carnet del PP: De Guindos, el sociòleg José Ignacio Wert, responsable d'Educació, Cultura i Esports, i Pedro Morenés, que assumeix Defensa.

Duran, content malgrat el no

Si el PSOE va lamentar la falta de paritat i la supressió de departaments com Cultura, Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU a Madrid, va dir que "d'entrada és un bon govern". Unes paraules conciliadores 24 hores després del vot negatiu a la investidura de Rajoy i en la línia de no tancar-se portes malgrat tot. Demà, primer consell de ministres i foto de família.

stats