ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 11/11/2011

Rajoy garanteix a Merkel que corregirà el dèficit

Si Mariano Rajoy és el nou president espanyol, farà més ajustos per complir el dèficit públic, com dicta Europa. Objectiu: garantir la solidesa de l'estabilitat de la moneda única europea.

Joan Rusiñol
2 min
Mirant al nord Les dues intervencions de Rajoy ahir a les Canàries volien calmar els socis europeus, amb la vista al 21-N.

Las palmas.Han hagut de passar set dies de campanya electoral perquè el PP s'arremangués, fes una defensa encesa de l'euro, sacsejat pels mercats, i donés la cara per la solvència de les finances espanyoles. Ara ja no podia esquivar-ho perquè el setge cada cop és més a prop de l'estat espanyol, amb les dades de la Comissió Europea sortides del forn, que evidencien una retallada en les previsions del creixement.

Mariano Rajoy sap que Europa el mira perquè d'aquí deu dies pot ser el president electe. Ahir va provar de calmar els seus socis comunitaris, amb Angela Merkel al capdavant, i els va garantir que complirà el dèficit públic i que no li tremolarà el pols a l'hora de fer les reformes que faci falta. S'hi va comprometre a l'arxipèlag canari, al sud del sud del continent.

Compromès amb l'euro

Al matí, en un acte a Tenerife, va voler enviar un missatge nítid als socis europeus. Si guanya, promet un govern "seriós" que respecti els "compromisos amb la UE" i que "corregeixi el dèficit públic". Les dades que arriben de Brussel·les posen en dubte que l'estat espanyol pugui tancar amb el 3% previst el 2013, un fet que obre la porta a noves retallades. Els últims dies Rajoy ja ha deixat clar que ell no farà servir l'altra via per equilibrar els números, la pujada impositiva, i en canvi s'ha desfet en elogis cap als governs autonòmics que passen la tisora amb més força, com Madrid, Castella-la Manxa i les Illes. El PP té clar que per aconseguir l'estabilitat pressupostària ha de posar la lupa sobre els comptes de les autonomies, que han de pagar sanitat i educació, la part més important de la despesa.

Tot i que ho repeteix allà on va de la geografia espanyola, ahir van sonar amb més força els advertiments que la situació que s'apropa no serà fàcil. Les notícies, va dir, són "convulses". Per això, més solemne que de costum, el discurs semblava pensat perquè l'escoltessin nord enllà. "La dificultat és una excusa que la història no acceptarà, i fa bé. Ho sé i ho assumeixo però estic preparat per donar la batalla", va certificar en un míting a Las Palmas. Probablement va ser la intervenció amb més fons i més ben estructurada de les que ha pronunciat fins ara en aquesta campanya i, en canvi, els organitzadors van punxar per primer cop: de les 2.700 localitats preparades, en van quedar unes 800 de buides. El PP va demanar un vot "massiu".

El candidat del PP vol un govern amb majoria absoluta per fer les reformes que dicten "el sentit comú, la bona gestió econòmica i Europa". Es tracta de posar les bases per mantenir-se a la "primera divisió" comunitària formant part d'"un euro fort". Va deixar clar que s'oposa frontalment a una Europa a dues velocitats, una possibilitat que la rumorologia atribueix a la cancellera alemanya i al president Sarkozy. Va apostar per mantenir la unió monetària com està "dissenyada" ara i, òbviament, rebutjant de ple qualsevol sortida de la moneda comunitària. Com a aval, va recordar que ell formava part del govern d'Aznar que va liderar l'entrada a l'euro. Ara garanteix un executiu amb gent competent: va pronosticar un bon "futur polític" al canari José Manuel Soria. Les travesses de ministrables no paren i ell hi és.

stats