Crònica 27/12/2011

Rajoy mantindrà la congelació salarial als treballadors públics

El sou dels funcionaris seguirà congelat, almenys fins que Rajoy no aprovi els pressupostos del 2012. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, no modificarà, per tant, les retallades anunciades.

Roger Tugas
2 min
MALESTAR CREIXENT  Els treballadors públics  ja s'estan mobilitzant  arreu, i noves retallades  poden incrementar les protestes.

BARCELONAEl nou inquilí de la Moncloa mantindrà algunes de les mesures del seu antecessor. I és que l'objectiu de retallar la despesa en 16.500 milions d'euros aquest 2012 a la vegada que es revaloritzen les pensions no permet gaires alegries ni fer-se enrere en gaires polítiques d'austeritat de l'executiu socialista. I els primers de notar-ho, com en moltes de les comunitats que han passat a mans populars, seran els empleats del sector públic, ja que el decret que aprovarà divendres el nou govern de Mariano Rajoy mantindrà la congelació salarial i imposarà una reducció de les plantilles a través de no cobrir les places que vagin quedant vacants. Aquesta segona mesura, però, no afectarà les forces de seguretat i "determinats serveis essencials".

A la retallada del 5% dels sous de mitjana, el 2010, i la congelació de les nòmines, el 2011, s'hi afegeix ara el manteniment de l'última mesura almenys per tres mesos, ja que s'inclourà en el decret de pròrroga dels pressupostos, i la portaveu del govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, va anunciar que el seu executiu presentaria els nous comptes abans de finals de març. Si la congelació dura tot l'any, o si acaba convertint-se en una retallada, es decidirà segons la situació econòmica i la xifra de dèficit definitiva.

Aquesta decisió té un impacte directe en l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat. La principal retallada en els comptes del 2012 que va presentar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, eren els ajustaments als salaris dels seus empleats, per un valor total de 625 milions. L'executiu català ja havia avisat que qualsevol mesura que prengués Rajoy per estalviar en aquest àmbit reformularia els plans del Govern, que només vol garantir una reducció de la despesa per aquest valor. Si Rajoy no hagués mantingut la congelació salarial als funcionaris de tot l'Estat, el Govern hauria retallat més del que ha anunciat. I si hagués anunciat una retallada al seu sou, no hauria aplicat la retallada als complements aquí a Catalunya.

Però Rajoy havia avisat que les polítiques que apliqués la presidenta de Castella-la Manxa, María Dolores de Cospedal, serien una guia. I De Cospedal ha retallat sous i condicions laborals, així que no es pot descartar que Rajoy prengui alguna mesura similar a partir del 31 de març. Si fos així Mas-Colell replantejaria el seu pla de retallades per compensar l'eventual retallada.

stats