EL CATALÀ A L'ESCOLA
Crònica 08/09/2011

Rajoy ordena salvar els pactes amb CiU

Joan Rusiñol
3 min
La direcció del pp vol duran al costat per pactar en economia El popular Esteban González Pons va ser l'encarregat de treure ferro a les discrepàncies lingüístiques i es va escarrassar  a dir que ara cal prioritzar els acords econòmics per sortir de la crisi. Rajoy vol que la interlocutòria del TSJC  no dinamiti l'entesa amb CiU, dos mesos abans de les eleccions del 20 de novembre.

MadridMariano Rajoy no vol trencadisses a quatre dies de les eleccions. Ha promès un perfil de centre que no espanti els votants més moderats, sobretot en territoris com Catalunya, que seran claus el 20-N. L'endemà dels comicis ja es veurà. Per això dilluns el president del PP es va reunir a la seu de Madrid amb Alícia Sánchez-Camacho per fixar el discurs oficial en el conflicte que ha creat el TSJC. Ja va avisar la junta directiva del partit que ara toca que tots diguin "el mateix". L'ordre que ha donat és clara: preservar els pactes amb CiU de l'ofensiva lingüística a l'escola.

La idea dels populars és que ells mantenen la mateixa posició de sempre però que, aquesta vegada, no han estat a l'origen de la polèmica. "Mas té un problema amb la justícia, no pas amb el PP", afirmen amb tranquil·litat fonts del partit. És la manera de quedar en un discret segon pla que no acabi perjudicant les expectatives electorals de la dreta espanyola a Catalunya i que deixi les portes obertes a pactar amb els nacionalistes catalans a Madrid. "Nosaltres estem on hem estat sempre i no en farem ara un casus belli ", asseguren dirigents de la formació, una tesi que xoca frontalment amb l'ala més dura, que reclama a Rajoy que trenqui amb Mas si no acata la interlocutòria.

Economia sí, llengua no

L'encarregat de posar en escena aquest discurs oficial va ser el vicesecretari general, Esteban González Pons. "No farem res que ens distanciï de qui pot treballar amb nosaltres el dia després de les eleccions per crear ocupació". Segons Pons, Rajoy "no supeditarà" el debat econòmic a cap altre que els pugui "separar". Aquesta és la drecera que han trobat els populars (ben similar a la de CiU a Catalunya) per no sortir escaldats electoralment de la resolució: intentar compartimentar els diferents àmbits per pactar mesures per sortir de la crisi i, al mateix temps, mantenir les discrepàncies sobre la immersió lingüística. Un equilibri difícil perquè l'extrema dreta política i mediàtica madrilenya no ho acceptarà. Els últims dies han agafat aquesta bandera amb força i han reaparegut les veus que reclamen pactes d'estat amb el PSOE que deixin fora de joc els partits catalanistes.

La direcció del carrer Génova veu amb bons ulls els acords amb els socialistes passades les eleccions, però saben que els convé tenir bon feeling amb CiU. El candidat de la federació, Josep A. Duran i Lleida, és el polític més ben valorat de l'Estat, i això suma quan cal tirar endavant mesures dràstiques. Rajoy fa dies que avisa que vénen temps complicats i que caldrà passar la tisora per afavorir una recuperació que es preveu lenta. A més, el PP sap que, per guanyar centralitat a Catalunya i consolidar-s'hi com a tercera força, ha d'estar al costat del president Mas. Per tot plegat, "el PP pretén estar molt a prop de CiU" tant si els necessiten com si no, va afirmar Pons.

"Per què toquen els nassos?"

Aquest és el discurs que pensen aplicar fins al 20-N, provant de deixar la llengua en un segon pla, tot i mantenir la pressió perquè "la sentència es compleixi". Per això, ara esquiven dir què faran si la Generalitat no obeeix la llei. Eviten parlar de la possibilitat de portar el Govern als tribunals. El líder del PP andalús, Javier Arenas, va dir a aquest diari que "ara només toca" que s'acati la resolució. Caldrà veure, però, si tot canvia el 21 de novembre.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va ser ahir molt contundent i va deixar clar que aquesta qüestió és una autèntica "línia vermella" per al seu govern. En una entrevista a RAC1 va enviar diversos encàrrecs a Rajoy si realment vol buscar acords amb CiU.

"Ningú toca els nassos als castellans amb el castellà o als francesos amb el francès. Per què als catalans ens han de tocar els nassos amb el nostre idioma?", es va preguntar molt molest. D'Espanya va dir: "Fa molts segles que ens toquen els nassos, volen que vagi a menys perquè configura la nostra identitat". Per això, va advertir al PP: "Segons quines coses vulgui fer quan governi Espanya, amb CiU i amb l'actual Generalitat hi haurà poca cosa a fer". El president va recordar a Rajoy que encara "hi ha temps per corregir i fer un pas enrere per convertir una cosa que no existeix al carrer en un problema estrictament polític". Casualitat o no, hores després els populars rebaixaven el to i posaven l'accent en l'economia, tal com havia fet Mas, per qui ara la "prioritat és la lluita contra l'atur".

Pujol convoca a la batalla

L'expresident Jordi Pujol també va reclamar que no tremolin les cames al Govern i al Parlament a l'hora de liderar "la batalla" per la llengua i l'autogovern. Al butlletí de la seva fundació va recordar que "no és temps de negociacions sobre qüestions menors o d'acords aparents o simplement fràgils". L'hora de la veritat, però, arribarà quan hagi escampat la boira electoral.

stats