ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 22/11/2011

Rajoy vol ajuda europea

Joan Rusiñol
3 min
Rajoy vol ajuda europea

MADRIDEls "missatges de contundència" que pronosticava l'equip econòmic de Mariano Rajoy encara no han arribat i tot segueix igual (de preocupant): la prima de risc espanyola es va enfilar ahir fins als 464 punts, 23 més que divendres, i el bo espanyol va pujar fins al 6,55%. El PP assegura que això només constata que els "miracles no existeixen", però diu que "el canvi ha estat ben vist pels organismes internacionals". És a dir, que amb paciència -i complint al peu de la lletra l'austeritat que exigeix Brussel·les- la situació s'anirà calmant.

El president electe no va comparèixer després del comitè executiu que va fer el PP a la tarda. Al seu lloc, la secretària general, María Dolores de Cospedal, va explicar què havia dit el líder del partit a porta tancada. Per combatre la pressió dels mercats, va reclamar una "estratègia conjunta i coordinada de tota la zona euro" perquè "Espanya no pot seguir finançant-se al 7%", en referència als interessos que haurà de pagar després de l'última emissió de deute. Un missatge als socis europeus però també al BCE, que té la clau per rebaixar la tensió sobre la prima de risc, un element clau per a la competitivitat de les empreses espanyoles. A canvi, el PP ofereix un "compromís clar amb l'euro" i la garantia que el govern espanyol "complirà" amb els deures europeus. Fonts del PP asseguren que el 2012 es tancarà amb el 4,4% de dèficit i admeten que això comportarà passar la tisora amb força a la despesa pública per compensar les previsions de creixement que va fer el govern socialista i que no s'estan complint. A canvi, Rajoy reclama ser "protagonista" de tots els passos que faci a partir d'ara Europa. Aquest és el missatge que ahir va traslladar a la cancellera Merkel, a qui va demanar: "Els que compleixen han de ser ajudats per les institucions comunitàries. No tothom pot tenir el mateix tractament, els que compleixen i els que no".

Amb aquest discurs europeista, Rajoy vol arribar fins a la investidura, prevista per "abans de Nadal". Fins aleshores no pensa detallar als ciutadans el programa de reformes i retallades. Els socis europeus ja reben les explicacions convenients per telèfon i, a més, podria veure's amb Merkel i Sarkozy els dies 7 i 8 de desembre a Marsella, al congrés del Partit Popular Europeu.

Ara la seva prioritat és agilitzar el traspàs de poders a la Moncloa. L'exportaveu parlamentària, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre Ramón Jáuregui coordinaran el procés. Rajoy i el president en funcions, Rodríguez Zapatero, en van parlar ahir per telèfon i coincideixen que ha de ser "modèlic". Quan el govern ja estigui en marxa, el PP farà el seu congrés. Serà al febrer a Andalusia, amb la vista posada en les eleccions autonòmiques.

Ni pacte fiscal ni Amaiur

Al comitè executiu d'ahir hi va assistir José María Aznar, que feia vuit anys que no hi anava. Cospedal va deixar clar que l'aznarisme no ha marxat mai de la seu del carrer Génova. Segons va dir, en els contactes informals que mantindran amb tots els grups, n'exclouran Amaiur perquè defensa "objectius" que no estan "emparats per la Constitució". Curiosament, a ERC -que també té "objectius" independentistes- sí que la cridaran. I al pacte fiscal, cop de porta. Va recordar que Rajoy ha guanyat amb "el programa electoral del PP" i que ara cal prioritzar "el que ens uneix, no el que pot crear divisions".

stats