PRESSUPOST
Crònica 22/12/2011

El sector turístic rebutja la taxa de pernoctacions

El sector turístic rebutja la taxa de pernoctacions, molt estesa als països europeus. L'Ajuntament de Barcelona ja ha iniciat converses per incrementar-ne el percentatge, i Turisme de Barcelona hi dóna suport.

A. Garcia Morera / M. Ortega
2 min
L'Ajuntament de Barcelona defensa que ha de rebre un percentatge més alt de la recaptació.

BARCELONAEl sector turístic rebutja frontalment la taxa sobre les pernoctacions que introduirà el Govern, que considera "injusta, irracional i arbitrària". Així ho van expressar ahir, en un comunicat conjunt, algunes de les entitats més representatives, com la Confederació Empresarial d'Hostaleria, Restauració i Apartaments Turístics de Catalunya, l'Associació de Càmpings de Catalunya o la Federació de Turisme Rural, juntament amb les patronals Foment del Treball, Pimec i Consell de Cambres.

El comunicat lamentava "la decisió unilateral presa per la Generalitat", advertia que "resulta contraproduent" i denunciava que "genera un veritable greuge comparatiu" respecte a la resta de destinacions turístiques. Les entitats signants ja han demanat una audiència amb el president de la Generalitat per traslladar-li la seva preocupació, ja que creuen que s'està "posant en risc la viabilitat de centenars d'establiments i milers de llocs de treball".

El departament d'Economia fa èmfasi en el fet que la taxa està molt estesa als països europeus. Així, França aplica un recàrrec d'entre 0,20 i 1,50 euros per nit, i Itàlia d'entre 0,50 i 5 euros per nit.

Barcelona vol ser diferent

L'Ajuntament de Barcelona ja ha iniciat converses amb la conselleria d'Empresa per incrementar el seu percentatge de la recaptació de la taxa fins al 40% -la llei preveu que el 75% sigui per al Govern i el 25% restant per als municipis-. La responsable d'economia del consistori, Sònia Recasens, va posar sobre la taula valors com que la ciutat concentri el 45% de les pernoctacions que es registren al conjunt del país o que anualment passin pel port de Barcelona dos milions i mig de creueristes. L'alcalde Trias s'havia posicionat en contra de la taxa si s'aplicava només a Barcelona i ara, segons Recasens, hi ha hagut un "canvi de marc" i toca "negociar".

El president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, va aplaudir la iniciativa per mantenir l'esforç inversor en promoció turística, tot i que va precisar que, com a empresari, no ho veia amb bons ulls. Gaspart va assegurar que el conseller Mena s'ha compromès que el 100% de la recaptació de la taxa s'inverteixi en promoció turística i aspectes relacionats indirectament.

stats