ENSENYAMENT
Crònica 30/07/2011

Reforma a l'ESO i la FP per evitar l'abandonament

El consell de ministres va aprovar ahir dos decrets, de reforma de l'ESO i de la FP, orientats a combatre l'abandonament escolar prematur i facilitar la formació dels que no es treuen l'ESO, un 26%.

Sònia Sánchez
3 min
El ministeri d'Educació divideix l'últim curs d'ESO en tres itineraris especialitzats i flexibilitza l'accés a la FP, per facilitar que els joves segueixin estudiant.

Barcelona.El govern espanyol va aprovar ahir una reforma de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO) i de la Formació Professional (FP) amb la qual espera reduir les taxes d'abandonament escolar de l'Estat, de les més altes de la Unió Europea. Una de les principals novetats és que es rebaixa fins als 15 anys -un any abans d'acabar l'educació obligatòria- l'edat mínima per accedir a un Programa de Qualificació Professional Inicial (PQPI). D'aquesta manera, el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, vol donar més opcions de formació als adolescents que no se'n surten amb els estudis per facilitar la seva incorporació al mercat laboral.

Els PQPI són cursos d'orientació professional que s'adrecen a joves menors de 21 anys que no tenen el graduat d'ESO, però que fins ara només es podien fer a partir dels 16 anys. Ara es permetrà als alumnes que deixin l'ESO un any abans per fer un PQPI, en els casos en què "es consideri que és la millor opció per finalitzar amb èxit l'ESO i afavorir la continuïtat dels seus estudis postobligatoris, fonamentalment de FP de grau mitjà". I és que la reforma preveu que els joves que superin els mòduls obligatoris d'un PQPI puguin accedir a la FP de grau mitjà, per a la qual fins ara feia falta tenir el graduat d'ESO.

A més, aquests PQPI, que s'amplien a dos anys, permetran també obtenir finalment el graduat d'ESO si se superen tots els mòduls del programa, tant els obligatoris com els voluntaris.

Segons el ministeri d'Educació, el 26% d'alumnes d'ESO no aconsegueixen el graduat, ja sigui perquè abandonen els estudis prematurament o perquè no assoleixen el nivell suficient. Per això, una altra de les mesures aprovades ahir és l'obtenció d'un títol acreditatiu dels estudis per als que acabin l'ESO sense treure's el graduat. A partir del curs 2011-12 (és l'única mesura que entra en vigor abans), rebran un certificat oficial d'escolarització amb el nivell d'adquisició de les competències bàsiques.

Tres itineraris a 4t d'ESO

El gran repte, però, segons reconeixia el ministeri, és aconseguir que els alumnes acabin amb èxit els estudis i reduir així la taxa d'abandonament escolar. Amb aquest objectiu, a partir del curs 2012-13, els alumnes d'últim curs d'ESO podran escollir entre tres itineraris especialitzats, dos d'ells orientats cap al batxillerat (un de lletres i un altre de ciències) i un tercer orientat cap a la FP. Tots tres itineraris, però, serviran per obtenir el mateix títol i no condicionaran les modalitats de batxillerat o de FP que es vulguin fer després. El que es pretén amb aquesta especialització al final de l'ESO és augmentar la motivació dels alumnes, que podran escollir entre diverses assignatures opcionals en funció de l'itinerari triat. El decret afegeix tres noves assignatures per a aquest últim curs: alimentació, nutrició i salut; ciències aplicades a l'activitat professional, i orientació professional i iniciativa emprenedora. Aquesta última matèria serà comuna en tots els itineraris, mentre que les altres dues formen part de l'opció orientativa cap a la FP. Amb tot, les vuit assignatures tradicionals (des de les matemàtiques i la llengua fins a l'educació eticocívica) seguiran sent obligatòries per a tothom.

Aquestes modificacions són fruit de la llei d'economia sostenible, aprovada al Congrés al març, que fixava l'educació com a fonament del creixement econòmic i preveia aquesta especialització a l'ESO com a mesura per "adequar el sistema educatiu a les necessitats del sistema productiu".

La FP, clau per acabar amb l'atur

És amb aquest mateix esperit que el decret de reforma de la FP aprovat ahir amplia i flexibilitza l'accés a aquest tipus de formació, que genera tècnics i professionals molt demandats avui dia. A partir també del curs 2012-13, es podrà passar des de la FP de grau mitjà a la FP de grau superior mitjançant un curs pont. Fins ara, només es podia accedir al nivell superior de FP des del batxillerat, o bé superant una prova d'accés per als majors de 19 anys.

Per poder fer un cicle de grau mitjà de FP calia tenir el graduat d'ESO o bé fer una prova d'accés per als majors de 17 anys. Ara els alumnes que no tinguin graduat podran accedir a la FP si fan abans un PQPI.

A més, el decret busca incrementar l'oferta parcial de FP per als adults, donat que bona part dels aturats actuals no té estudis ni cap títol professional. També potencia els convenis entre centres educatius i empreses per impulsar programes formatius amb pràctiques laborals dirigits als majors de 17 anys que van abandonar prematurament els estudis.

stats