EDUCACIÓ SECUNDÀRIA
Crònica 24/10/2011

Rigau endureix l'avaluació dels nous exàmens de setembre

Tornen els exàmens de setembre a ESO i primer de batxillerat i, a més, amb unes condicions d'avaluació més exigents. Ensenyament limita a dues les assignatures suspeses que es podranperdonar.

Carles Arbolí
2 min
Els alumnes d'ESO i primer de batxillerat tindran una segona oportunitat per aprovar les assignatures pendents en els exàmens de setembre, a partir d'aquest curs.

BARCELONA.El setembre tornarà a ser mes d'exàmens per als alumnes d'ESO i de primer de batxillerat que hagin suspès assignatures al juny. El departament d'Ensenyament ja ha donat forma a l'anunci de mesos enrere, quan la consellera Irene Rigau va expressar la seva voluntat de recuperar aquesta prova. I no només tornen els exàmens, sinó que la seva avaluació serà més exigent. A partir d'aquest curs, el claustre de professors només podràperdonar dues assignatures suspeses als alumnes, a partir de criteris pedagògics sobre el progrés global de l'estudiant, mentre que fins ara aquest nombre era il·limitat.

A la pràctica, això vol dir que si després de les proves de setembre un alumne ha suspès més de quatre assignatures haurà de repetir forçosament, ja que només es pot passar de curs amb dues assignatures pendents. Fins ara, segons dades d'Ensenyament, el 26% dels alumnes de quart d'ESO que es graduaven a Catalunya ho feien gràcies al fet que el claustre de professors elsperdonavaels suspensos.

La directora general d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Teresa Pijoan, va explicar ahir que la voluntat d'aquests canvis és que "l'alumne prengui consciència del seu aprenentatge i faci un esforç perquè pugui entrar al següent curs sense matèries suspeses". "Es tracta d'oferir una segona oportunitat", insisteix Pijoan. Ensenyament considera que fent les proves de recuperació a finals de juny els estudiants no tenien prou temps per preparar les proves, ja que entre el final de curs i els exàmens de recuperació només passaven uns vuit dies.

Per poder aplicar els canvis a partir d'aquest curs, Ensenyament presentarà dos projectes d'ordre de modificació de la normativa que estableix el procediment del procés d'avaluació a l'educació secundària obligatòria i al batxillerat. El projecte incorporarà la realització d'activitats al llarg dels mesos d'estiu per part de l'alumnat suspès que, juntament amb les proves extraordinàries de setembre, han de facilitar la recuperació de les matèries pendents del mes de juny en l'avaluació final extraordinària, que forma part de l'avaluació contínua de tot el curs.

És a partir de l'avaluació global dels aprenentatges de l'alumne al llarg del curs, de les activitats fetes durant l'estiu i dels resultats de les proves de setembre que el claustre de professors pot decidir modificar la qualificació d'alguna matèria, però a partir d'ara amb la limitació de dues assignatures.

Implicació de les famílies

Ensenyament assegura que una altra de les finalitats d'aquesta mesura és facilitar la implicació de les famílies en el procés educatiu dels fills, pel que fa a la tasca de recuperació i a les activitats a fer durant els mesos d'estiu. La nova ordre d'avaluació també presenta com a novetat que en el pas de primària a secundària el professorat de primer d'ESO rebrà els resultats de les proves d'avaluació de sisè de primària i les activitats de reforç d'estiu. La majoria dels canvis que implementa Ensenyament no afecten el segon curs de batxillerat, que manté el calendari de la recuperació a finals de juny per facilitar a l'alumnat que les superi la possibilitat de presentar-se a la selectivitat al setembre.

stats