LA ICONA DE BARCELONA
Crònica 22/09/2011

La Sagrada Família de la discòrdia

La finalització del temple d'aquí 15 anys ha actualitzat el debat sobre la icona de Barcelona, que no para de guanyar visitants. Arquitectes de renom qüestionen que l'obra respecti l'essència de Gaudí.

Joan Serra
3 min
La Sagrada Família de la discòrdia

BARCELONA.Durant aquest any visitaran la Sagrada Família més de tres milions de persones, una xifra que certifica el valor turístic que té. Però la data de finalització de les obres -el 2026, anunciada pel president sortint de la junta constructora, Joan Rigol- ha recuperat el debat sobre el temple, més enllà de l'interès que desperta entre els visitants. Mentre comerciants i hotelers es freguen les mans, s'actualitzen les lectures crítiques sobre la resolució de l'obra magna d'Antoni Gaudí. ¿Completar la basílica desvirtuarà l'essència del projecte de l'arquitecte modernista? Precisament, Rigol recordava dimarts que amb les sis torres centrals -la més alta farà 170 metres-, la ciutat interioritzarà un nou skyline en la pròxima dècada. La junta constructora defensa la fidelitat a Gaudí -Jordi Bonet, que dirigeix els treballs, sempre el cita quan en detalla els progressos-, però altres arquitectes de renom es mostren crítics amb la fesomia del temple. "S'ha avançat en la línia equivocada, el projecte és molt distant de les idees originals de Gaudí", afirma Oriol Bohigas.

Bohigas és un dels integrants del moviment nascut el 1990 que s'oposava a la intervenció arquitectònica a la Sagrada Família, vehiculat a través de la revista cultural Artics , plataforma d'aquell corrent crític. "Té un impacte turístic innegable, però no és un èxit cultural", raona l'arquitecte barceloní quan se li pregunta per la condició d'icona de la Sagrada Família. La reflexió de Bohigas topa amb la lectura de Rigol, que dimarts va subratllar la voluntat del patronat del temple que l'obra formés part dels "indrets de referència del turisme cultural". L'expresident del Parlament entén que un dels reptes del futur immediat és conciliar l'allau de visitants amb el valor arquitectònic i la dimensió espiritual d'un espai habilitat per al culte després de la visita de Benet XVI.

Degoteig de veus discordants

Juli Capella, que fa dues dècades demanava aturar els treballs per no desvirtuar l'obra de Gaudí, no comparteix l'objectiu de finalitzar la basílica. "És un error estratègic acabar-la i, encara més, fer-ho tan aviat", raona l'arquitecte i dissenyador. "Una obra d'aquesta ambició arquitectònica i espiritual s'ha de quedar oberta per sempre més, perquè un cop finalitzada serà un museu més de Barcelona, i no és el mateix pagar una entrada que contribuir voluntàriament a erigir un somni", apunta Capella, que no s'imagina la basílica sense les bastides. Qui voldria veure les obres finalitzades és Jordi Bonet, arquitecte en cap de la Sagrada Família, sempre prudent amb la data de culminació dels treballs. "Farem tot el que podrem", va expressar Bonet ahir a RAC1, fins a l'extrem de posar en dubte que es pugui complir el termini de 15 anys fixat per Rigol.

L'arquitecte Jordi Badia discrepa de l'èxit del resultat final. "Sóc dels que pensen que això no hauria d'haver tirat endavant, perquè té poc a veure amb Gaudí", comenta Badia. En canvi, Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, admet que una basílica conclosa despertarà més interès entre els turistes. "Ja ens ha permès incrementar l'atractiu turístic de la ciutat, tot i que el món sencer és conscient de l'esperit del projecte i ningú exigeix acabar les obres", detalla Gaspart.

Preocupació veïnal actualitzada

Els veïns es mostren inquiets. En el tram definitiu de les obres s'haurà d'afrontar la construcció de la façana de la Glòria -la principal-, que afectarà pisos pròxims a la basílica. Aquesta fase encara està en període d'estudi, perquè implica l'obertura d'un pont per sobre del carrer Mallorca. "Es planteja un debat llarg i espinós", adverteix Jaume Torrens, president de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família, que ahir ja va rebre trucades de ciutadans preocupats. Els veïns demanen a l'Ajuntament solucions a curt termini -volen regular el trànsit d'autobusos turístics-, així com canvis per a l'horitzó del 2026 que permetin convertir l'entorn del temple en un espai exclusiu per a vianants.

stats