ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 07/11/2011

"Serà el millor debat cara a cara de la història"

Auri Garcia Morera
2 min
El periodista Manuel Campo Vidal, que va moderar el primer cara a cara d'unes eleccions espanyoles, entre González i Aznar, explica que el debat d'avui tindrà un format tan obert com aquell del 1993.

Rajoy i Rubalcaba faran avui l'únic debat cara a cara de la campanya, que emetran La 1, Antena 3, Cuatro i La Sexta a partir de les 22 h. El periodista Manuel Campo Vidal, que moderarà aquest debat, explica a l'ARA que serà "el millor de la història" perquè "són dos personatges amb una gran capacitat dialèctica i una preparació excepcional" i perquè el format que s'ha escollit facilitarà una autèntica confrontació d'idees. L'any 2008, en els debats entre Zapatero i Rajoy, els partits van imposar uns torns de paraula molt rígids. "Aquest cop no hi haurà aquesta cotilla, hi haurà una compensació de temps global i no per torns", destaca Campo Vidal.

Una influència molt limitada

Sobre la influència d'aquests debats en els resultats electorals, Campo Vidal diu que "hi ha opinions per a tot" i afegeix que "el que és segur és que el 1993 i el 2008 van ajudar a la participació", però els experts estan d'acord que aquesta vegada la seva influència serà molt limitada.

Lluís Pastor, professor de la UOC i la URL, precisa que "pot servir per motivar els socialistes a votar", tot i que d'avui al 20-N "la guspira que aixequi Rubalcaba ja s'haurà anat diluint". L'assessor de comunicació Antoni Gutiérrez-Rubí detalla que "els que dubten entre no votar i votar el PSOE són dos milions de votants" i precisa que "Rubalcaba s'haurà de centrar en aquests electors". Toni Aira, expert en comunicació política, afegeix que "aquests debats serveixen, sobretot, per reforçar el bipartidisme" i cita l'efecte bandwagon i l'efecte underdog, que fan "pujar al carro" del guanyador o compadir el "desvalgut".

Rubalcaba, millor comunicador

Els experts consideren Rubalcaba favorit clar: "Ell té més capacitats comunicatives, però això pot ser un parany, perquè provoca que només li valgui una victòria rotunda", diu Gutiérrez-Rubí. "A Rajoy, com que ningú creu que sigui un gran orador, una derrota no humiliant ja li va bé", afegeix. Aira creu que "Rubalcaba, com Pujol, no és un dandi ni especialment fotogènic però sí un gran comunicador". En canvi, "Rajoy té handicaps" com "un problema de dicció", un timbre de veu "histriònic i caricaturesc" i uns tics que en els primers plans "es veuran molt".

Pastor fa una comparativa amb la boxa: "Rubalcaba noqueja i pot decidir el combat amb un cop, però Rajoy és rocós i va encaixant els cops". Segons el comunicòleg, "la gran hipoteca de Rubalcaba no és comunicativa sinó el fet d'haver estat al govern". Parlant de Rajoy, diu que és "monòton, poc vistós i poc brillant", però que això no serà un inconvenient perquè "farà allò de no dir res per no cagar-la". En la mateixa línia, Gutiérrez-Rubí diu que Rajoy "no buscarà destacar" i que no tindrà cap sortida fora de to com la història de la nena del 2008: "Va quedar artificial, fingit, com un truc d'assessor".

Consells d'imatge personal

Lluís Pastor recorda: "La imatge personal ens persuadeix sense que en siguem conscients i això sempre és important". Pastor recomana als candidats "anar polits i sense cridar l'atenció, amb corbata vermella o granatosa Rubalcaba, i de color blau cel Rajoy, color d'atac i de defensa". Tot i això, conclou que aquesta nit aquests detalls no seran, ni molt menys, definitius: "En aquest cas la diferència és tan gran que podrien anar amb samarreta i pantalons curts i no passaria res".

stats