Crònica 10/08/2011

Suburbis que han crescut de pressa i malament

Ariadna Matamoros
3 min
Els joves violents sobretot van atacar els locals de grans superfícies comercials i de restauració com Tesco i McDonald's.

"No es tracta de cap manera d'un brot de violència inesperat. Al Regne Unit es viu un declivi massiu de confiança cap a les institucions i la policia, que el ciutadà veu com a corruptes. No hi havia hagut mai una falta d'autoritat tan gran com ara, ni una divisió tan àmplia entre les elits i el poble". La londinenca Catherine Fieschi, directora del centre Counterpoint, entitat que assessora governs i organitzacions sobre dinamisme social, governabilitat i canvis socials, es mostra sorpresa per telèfon sobre les anàlisis "fredes" que es poden llegir aquests dies a la premsa britànica per explicar les causes dels disturbis que per quart dia consecutiu tenen lloc en diferents ciutats angleses.

"Sí que hi ha actes vandàlics, però no es tracta només de violència sense sentit. Els joves estan destrossant símbols d'un mal creixement urbà en aquestes zones deprimides, com grans superfícies i els supermercats Tesco", explica Fieschi, que apunta que la corrupció de la classe política i la policia desvelada arran del cas de les escoltes il·legals de Murdoch i les cada cop més profundes divisions socials al Regne Unit són dues raons que poden explicar l'esclat de violència. Altres analistes consideren que es tracta simplement de joves furiosos sense por a les conseqüències dels seus actes. A continuació parlem d'algunes de les causes que podrien explicar l'esclat.

Desencantament generalExisteix una falta de confiança en la classe política i en la policia

Des de l'escàndol de les escoltes il·legals del tabloide News of The World , que va esquitxar el mateix David Cameron i Scotland Yard, la credibilitat de la classe política i la policia londinenca s'ha posat en dubte. Aquesta falta de confiança en les institucions ha propiciat un clima de buit d'autoritat que ha ajudat a fer esclatar l'onada d'aldarulls en diferents ciutats d'Anglaterra. "Existeix un enorme declivi institucional", opina Catherine Fieschi, que afegeix que és la primera vegada en més de 20 anys que presencia una crisi institucional com aquesta.

Gran divisió socialLa crisi i les retallades han agreujat les diferències socials

La recessió mundial ha intensificat el sentiment que la diferència entre les elits i les classes populars no para d'augmentar. En el cas del Regne Unit, aquesta diferència se suma a la sensació que el poder, a més, "és corrupte", apunta Fieschi. Aquesta fragmentació i desigualtat estructural ha esclatat ara amb el rerefons de la crisi i les retallades socials que l'han succeït.

Mal creixement urbàEls barris han crescut sense portar prosperitat a la zona

Molts dels suburbis on hi ha hagut aldarulls, la majoria zones deprimides del sud i nord de Londres, han crescut "malament i de manera ràpida i barata", explica Fieschi. Un desenvolupament urbà basat en la destrucció del petit comerç i la instauració de grans superfícies i locals de menjar ràpid que no han portat prosperitat a la zona. "És un creixement que ha fet als supermercats Tesco rics i als habitants de la zona pobres", continua Fieschi.

'Generació perduda'Molts analistes diuen que només són joves "pobres i enfadats"

"No podem dir que es tracti d'un problema polític", deia a l'agència Reuters Carina O'Reilly, analista de seguretat europea de l'IHS Jane's. "És criminal i nihilista. Tenim joves que estan enfadats, són pobres i han descobert que poden provocar aldarulls i sortir-ne impunes", afegia O'Reilly. D'altra banda, el criminologista John Pitts deia a la BBC que el pillatge "fa sentir els deprimits sobtadament poderosos". La crisi ha deixat arreu una generació de joves amb unes oportunitats molt inferiors a les seves aspiracions i poca esperança en el futur.

Historial de protestesAls anys 80, Bristol i Tottenham també van viure disturbis

Als anys 80, la ciutat de Bristol i el barri londinenc de Tottenham van viure episodis de disturbis que encara es recorden, llavors causats pels conflictes racials. Segons Catherine Fieschi, moltes de les barriades on hi ha hagut aldarulls tenen un historial de protestes que ha ajudat a torna a mobilitzar els joves.

Efecte en cadenaL'efecte dòmino del període de protestes al món àrab i Europa

Altres analistes també donen importància a l'efecte dòmino que ha provocat la Primavera Àrab i el ressò que ha tingut arreu.

stats