LA LLENGUA A L'ESCOLA
Crònica 16/09/2011

El TSJC afluixa en la immersió i suspèn l'ultimàtum

El català a l'escola ja no té ultimàtum, però encara no ha guanyat la batalla judicial. El TSJC ha suspès el termini de dos mesos que donava per canviar el model lingüístic, però la causa segueix oberta.

Carles Arbolí Sònia Sánchez
3 min
MOBILITZACIÓ SOCIAL L'amenaça al model lingüístic de l'escola catalana ha provocat que pares, mestres i alumnes hagin sortit al carrer per defensar la llengua.

BARCELONA.Una mica d'esperança, però molta cautela. Així es pot resumir l'esperit dels col·lectius del món educatiu i lingüístic català després que ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) decidís suspendre l'últimàtum de dos mesos que havia donat al Govern perquè incorporés el castellà com a llengua vehicular a l'escola. Una decisió important, però que el mateix alt tribunal català va voler deixar clar que no pressuposa res més que això: "Aquesta suspensió del termini no s'ha d'interpretar en cap cas com un indici de la futura resolució del TSJC al recurs presentat per la Generalitat", aclaria una portaveu de l'òrgan judicial. És a dir, el recurs de la Generalitat ha aconseguit aturar la pressió de l'últimàtum, però encara no s'ha pres la decisió final. És més, jurídicament, ara les famílies demandants encara disposen de cinc dies per recórrer la suspensió de l'últimàtum.

Tothom és conscient de la complexitat del procés judicial -només cal recordar que el mateix president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, es va arribar a confondre sobre l'abast de la resolució del seu mateix tribunal-, però ahir es respirava un lleuger optimisme a la seu que té el Departament d'Ensenyament a la Via Augusta. La conselleria d'Irene Rigau ho va rebre amb prudència perquè és conscient que no és una sentència definitiva, ja que la suspensió és vàlida fins que es resolgui el recurs que va presentar l'executiu català en defensa de l'actual model d'immersió lingüística. Més enllà de la prudència, però, el Govern fa una valoració positiva de la suspensió i creu que aquesta decisió referma els seus arguments.

La plataforma Somescola.cat també creu que ha baixat la pressió contra la immersió lingüística. El seu portaveu, Miquel Àngel Essomba, considera que les mobilitzacions de dilluns passat i el mateix recurs de la Generalitat "han tingut alguna cosa a veure" en la resolució del TSJC i recorda que, en termes jurídics, "un dels atenuants o acceleradors són, precisament, les situacions que poden generar alarma social, com seria aquest cas". Malgrat això, Somescola.cat manté tot el calendari de mobilitzacions i accions per defensar el català a les aules perquè "l'escenari electoral dels propers mesos és desfavorable perquè facilita que s'instrumentalitzin qüestions com la llengua per treure rèdits polítics en determinades formacions", assenyala Essomba.

L'amenaça continua

"El català segueix amenaçat", recorda el portaveu de Somescola.cat, tot i que reconeix que actuacions com la suspensió de l'últimàtum "acosta molt més la justícia cap a un model garant i protector de la democràcia". La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, es va expressar en termes similars: "L'amenaça persisteix, però ara som una mica més forts que fa una setmana". Casals admet que l'anul·lació del termini de dos mesos per canviar el règim lingüístic a les aules del país "és un respir" i interpreta que "s'ho repensen una mica i que no poden anar contra la voluntat majoritària dels catalans".

Les reaccions polítiques d'ahir de la majoria de formacions -excepte el PP i Ciutadans- també es van encadenar amb prudència i un alè d'optimisme. Prova d'aquest sentiment majoritari és que el mateix delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, es va mostrar "encantat" que les decisions dels tribunals vagin encaminades a avalar el sistema d'immersió lingüística. Considera que aquest és "un model d'èxit que no hauríem de posar en crisi". La nota més discordant la va posar el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Dívar, que va aprofitar l'acte d'obertura de l'any judicial per criticar l'actitud de la Generalitat respecte a la sentència sobre el català a l'escola: "Les sentències han de ser respectades per tothom, en particular per les institucions públiques".

stats