GRAN ESDEVENIMENT
Crònica 15/10/2011

Tarragona també vol els seus Jocs

Avui es decideix a la ciutat turca de Mersin quina serà la seu dels Jocs del Mediterrani del 2017. L'opció de Tarragona és la favorita gràcies a les seves instal·lacions i al suport institucional i privat.

Dani Revenga
2 min

Tarragona.Al voltant de les 11 d'aquest matí (hora catalana), Tarragona sabrà si és la ciutat escollida per organitzar els Jocs del Mediterrani de l'any 2017. Després de quatre anys d'intens treball, la ciutat catalana arriba a aquest moment decisiu en una situació molt favorable que li permet sentir-se favorita. Tarragona només té una rival, la ciutat egípcia d'Alexandria, però diversos factors fan pensar que la candidatura catalana parteix d'una posició d'avantatge de cara a la votació dels membres del Comitè Internacional dels Jocs del Mediterrani, que tindrà lloc a Mersin (Turquia), seu dels pròxims jocs l'any 2013.

L'argument més important de Tarragona de cara a aquestes votacions són les seves instal·lacions, que ja estan construïdes en un 80%. Aquest és un gran element diferencial, ja que Alexandria, tot i gaudir d'algun equipament estrella, té un projecte molt més virtual en aquest capítol. L'estratègia de Tarragona ha estat apostar per les millors instal·lacions del seu radi d'influència ja operatives -ha involucrat 13 subseus- i concentrar el pressupost previst per a inversions en un nombre reduït d'equipaments nous: un nou Palau d'Esports, un centre d'esports aquàtics al barri de Camp Clar i la creació de la vil·la per a esportistes a la zona de Pou Boronat. Sense oblidar la introducció de millores i adaptacions en algunes de les instal·lacions ja existents, com és el cas del camp de futbol del Nàstic de Tarragona.

Un altre punt fort de Tarragona seran les garanties que ofereix el suport institucional i privat amb què compta per construir el 20% d'instal·lacions que queden per fer i afrontar els més de 50 milions d'euros que es calcula que costarien els jocs. La Generalitat, l'Estat i la Diputació donen suport a l'Ajuntament de Tarragona, tot i el mal moment que viuen les arques públiques. El suport dels interessos privats també és força sòlid. Tot plegat, davant d'un país com Egipte, que viu un moment d'incertesa política després de la dissolució del govern de Hosni Mubàrak del mes de febrer.

Com a principal punt feble, hi ha una qüestió d'equilibri nord-sud, ja que el 2005 i el 2009 els jocs es van celebrar a Almeria i a Pescara, totes dues ciutats a la riba nord del Mediterrani. Històricament, el Comitè Internacional sempre ha mirat de preservar una certa alternança en aquest sentit. Des de la candidatura de Tarragona es tem també un altre factor geopolític: que amb els Jocs del Mediterrani a Alexandria es vulgui donar una empenta a un país com Egipte, que acaba de fer un gir cap a la democràcia.

El febrer d'aquest mateix any, Tarragona va viure el que es va interpretar com un ajornament com a seu dels Jocs del Mediterrani. El Comitè Internacional havia de recol·locar els Jocs del 2013 per la fallida econòmica de la ciutat designada inicialment, Volos-Larissa (Grècia). Llavors, Tarragona va fer un pas endavant responent a la crida del Comitè Internacional, que va buscar entre les candidates del 2017 per resoldre el problema que se li havia creat. Tarragona va ser finalista, però finalment els Jocs del 2013 se'ls va emportar la ciutat turca de Mersin, precisament on avui es decidirà la sort de Tarragona per al 2017.

La candidatura va interpretar aquesta decisió en positiu, perquè s'eliminava la que es considerava la principal rival per al 2017 i perquè s'espera que el Comitè Internacional valori la valentia de Tarragona d'haver-se ofert a organitzar els jocs 4 anys abans del calendari amb què treballaven.

stats