LA GESTIÓ DELS DRETS D'AUTOR
Crònica 12/07/2011

Teddy Bautista abandona la SGAE

Després de quasi dues setmanes de polèmiques al voltant de la SGAE, el fins ara president, Teddy Bautista, investigat per presumpte desviament de fons, va presentar ahir la dimissió.

T.g.
2 min
El fins ara president de la SGAE, Teddy Bautista, i el director financer de la institució, Ricardo Azcoaga, sortint de l'Audiència Nacional després de ser posats en llibertat amb càrrecs.

Barcelona.Dotze dies després de la seva detenció, el que va ser president del consell de direcció de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE) durant 16 anys, Teddy Bautista, va presentar ahir la dimissió. La junta directiva de l'entitat va acceptar la renúncia i va rellevar-lo de tots els càrrecs. Sabino Méndez, un dels membres de la directiva, va llegir un comunicat oficial en què s'explicava que a partir d'ara el relleu de Bautista el prendrà "un gestor extern i independent que assumirà les màximes funcions executives encomanades al president del consell de direcció en els estatuts". Tot i això, no va avançar el nom d'aquesta persona.

Méndez va destacar que ara Bautista queda subjecte a les investigacions en curs de l'Audiència Nacional, que està indagant sobre la seva presumpta relació amb un delicte de desviament de fons en la filial digital de la SGAE, la SDAE. Tot i això, en el comunicat la junta directiva expressa "la màxima confiança en l'honorabilitat" de Bautista.

12 dies de polèmica

A la reunió d'ahir -que es va celebrar a porta tancada- hi van assistir 25 membres dels 38 que van ser elegits el 30 de juny quan es van celebrar eleccions a l'entitat abans que esclatés tota la polèmica. Entre ells hi havia cares conegudes com Mikel Erentxun, José Luis Cuerda o Jaime de Armiñán.

La polèmica va començar el dia 1 de juliol amb la detenció de Teddy Bautista, juntament amb vuit persones més, per la seva presumpta relació amb un desviament de diners de la SGAE.

Bautista va ser posat en llibertat sense fiança al cap de dos dies, però va ser imputat pel jutge Pablo Ruz, de l'Audiència Nacional, en relació amb un delicte d'apropiació indeguda "d'especial gravetat", un altre d'administració fraudulenta i un tercer societari. En la interlocutòria, el jutge parla d'una trama empresarial "parasitària" a l'entitat ideada pel director de la SDAE, José Neri, i "autoritzada, consentida i també impulsada" per Teddy Bautista. A més, s'especifica que s'havia dificultat "en tot el possible" l'accés al cens d'avals de la llista opositora De Otra Manera (DOM) per beneficiar un resultat electoral favorable en les eleccions del 30 de juny a la nova cúpula.

Comissió rectora

Després de quasi dues setmanes de polèmiques i controvèrsies, la junta va decidir ahir que assumirà provisionalment les funcions executives de la Societat General d'Autors i Editors i delegarà funcions en una comissió rectora -que estarà integrada pel dramaturg Ernesto Caballero, l'editor musical Álvaro de Torres, Víctor Manuel, el director de cine Imanol Uribe i el compositor Tomás Marco.

Aquesta comissió assumirà la direcció i supervisió de la gestió diària de l'entitat fins que es creï un nou consell de direcció. A més a més, la SGAE engegarà una investigació interna, que durà a terme "un jurista de reputat prestigi, extern a l'entitat", segons el comunicat oficial, que servirà per depurar possibles responsabilitats i que s'entregarà a l'Audiència Nacional.

stats