CONFLICTE AL REGNE UNIT
Crònica 11/08/2011

Tensió racial a Birmingham

Amb Londres sota control policial, els aldarulls es van concentrar ahir al centre i al nord d'Anglaterra, on s'ha exacerbat el conflicte entre comunitats. El govern va anunciar mà dura policial i judicial.

Victorià Jiménez
3 min
Dol pels tres nois morts Amics i coneguts dels tres nois atropellats a Birmingham la matinada de dimecres recorden les víctimes al lloc dels fets.

LondresL'onada d'aldarulls que ha trasbalsat Anglaterra va fer ahir un gir insospitat als carrers de Winson Green, a Birmingham. Tariq Jahan va perdre el seu fill de 21 anys, Haroon, que havia sortit a defensar en grup la seva barriada quan va ser atropellat juntament amb dos amics més, Shazad i Muni Hussein, per un automòbil que conduïen uns presumptes saquejadors. La mort de Haroon i els germans Hussein va tenyir els disturbis de les últimes quatre nits amb els colors del conflicte entre la comunitats musulmana i l'africana de la regió de les Midlands.

D'acord amb el testimoni dels membres de la patrulla veïnal en què participava Haroon, els conductors haurien estat homes afrobritànics. Familiars de Haroon van denunciar que havia estat "un atac racista", i van acusar la comunitat caribenya d'haver "intentat en altres ocasions robar en la mesquita". La policia local va admetre ahir al vespre que l'atropellament havia estat "deliberat" i va anunciar la detenció d'un presumpte sospitós de l'assassinat. Les crides a la calma a Birmingham van ser immediates i es va augmentar el desplegament policial davant dels temors d'un augment de la tensió entre comunitats. "El succés té potencialment una dimensió racista molt complicada", reconeixia el bisbe de la regió, Anthony Watson. Desmarcant-se del discurs racial, Tariq Jahan, pare del menor de les víctimes mortals, Haroon, va fer ahir una crida a la calma i va reclamar la fi de la violència. "No és una qüestió de races. He perdut el meu fill. Negres, asiàtics i blancs, tots vivim en la mateixa comunitat", va afirmar.

El primer ministre, David Cameron, va garantir ahir que la investigació de l'incident de Birmingham seria "tan ràpida com fos posible". Cameron va sortir a anunciar mà dura com a resposta al contagi d'inestabilitat social que es viu des de fa cinc dies i que ha portat a la detenció de més de 1.400 persones.

Via lliure a la policia

Cameron va fer ahir una proclama d'intencions per tranquil·litzar la ciutadania: "Havíem de combatre els vàndals, i el combat només ha començat". "Imatge a imatge, prova a prova, aquests criminals seran identificats i detinguts", va dir el primer ministre davant la porta de Downing Street. "No deixarem que preocupacions absurdes sobre els drets humans ens ho impedeixi. En aquest país, no permetem aquesta mena de comportament".

El premier va traçar ahir les noves coordenades de la reacció institucional contra els disturbis. D'una banda, va indicar que aquest desplegament extraordinari de les forces policials "és sostenible" i que el govern facilitarà "tots els recursos necessaris perquè la policia faci la seva feina", i va afegir: "Totes les opcions són sobre la taula". El primer ministre britànic va afirmar que els agents han rebut permís per fer servir porres de goma, bastons de fusta i canons d'aigua contra les bandes que assalten comerços i propietats privades. D'altra banda, el líder torie va insistir a despullar de qualsevol connotació social els protagonistes de les revoltes. "Reduïdes seccions de la nostra societat es troben, més que trencades, malaltes. Vull que establim un codi de valors i estàndards ben clars i vull veure càstigs més estrictes contra els que han creuat la línia", va rematar un Cameron que va assenyalar amb el dit els pares que no eduquen bé els seus fills.

L'oposició salta a l'arena

Com a prèvia de la sessió especial de la Cambra dels Comuns, que avui haurà de discutir el clima d'inseguretat a Anglaterra, el Partit Laborista ja va carregar ahir contra el primer ministre. La vicesecretària laborista, Harriett Harman, li va recriminar la falta d'autocrítica del govern de coalició i va culpabilitzar de la situació la política de retallades de l'executiu. "Decisions polítiques com la de triplicar les taxes universitàries i l'abolició de la subvenció d'ajuda als estudiants amb ingressos per sota de la mitjana són importants a l'hora de comprendre els gestos dels nostres joves", va dir Harman.

L'alcalde de Londres, Boris Johnson, va demanar ahir més presència policial i repensar les retallades que afecten Scotland Yard. Mentrestant, la capital va començar a fer càlculs del desastre. L'associació de comerços de Londres ha calculat el cost dels aldarulls en 90 milions d'euros.

stats