ACCIDENT MARÍTIM
Crònica 15/01/2012

El 'Titanic' del segle XXI

El naufragi a Itàlia del creuer Costa Concordia deixa un balanç provisional de 3 morts i 40 desapareguts. El capità ha estat empresonat. Al vaixell hi viatjaven 72 catalans, que podrien tornar avui.

Carles Arbolí
2 min
TOCAT I ENFONSAT El Costa Concordia es va inclinar vuitanta graus, a molt poca distància de l'illa de Giglio. L'evacuació va deixar escenes de pànic.

BARCELONAEl record del Titanic . La majoria de supervivents del naufragi de divendres a la nit a l'illa de Giglio, a la Toscana italiana, coincideixen a referir-se a l'històric accident que el 15 d'abril del 1912 va patir el transatlàntic britànic a Terranova quan relaten la seva experiència. "Va ser com al Titanic ", explicava la catalana Maria Antònia Almirall, una de les passatgeres. I així, gairebé tothom. El balanç provisional de l'accident, a l'hora de tancar aquesta edició, era de 3 víctimes mortals -2 turistes francesos i 1 tripulant peruà-, 14 ferits i 40 desapareguts, entre els quals hi ha un veí de Mallorca. La fiscalia de Grosseto va decretar ahir a la nit l'ingrés a la presó del comandant del Costa Concordia , Francesco Schettino, acusat d'homicidi culpós -involuntari- i d'haver abandonat el vaixell abans que el passatge. L'home, de 50 anys i amb prop de 30 d'experiència, havia manifestat hores abans que l'embarcació, de la companyia Costa Cruceros i que dilluns havia d'arribar a Barcelona, va impactar sobtadament amb una roca i que llavors va haver de virar el creuer cap a la costa, ja que es començava a decantar. El resultat final del xoc i de la maniobra va ser el del vaixell gegantí, un dels més grans que naveguen pel Mediterrani, tombat i formant un angle de 80 graus davant mateix de la costa de l'illa de Giglio.

El creuer havia sortit divendres poc després de les set del vespre del port de Civitavecchia, a Roma, i es dirigia cap a Savona, a tocar de Gènova. Quan feia un parell d'hores que navegava, i mentre una part dels passatgers estaven sopant, l'embarcació va patir l'accident. "Vam sentir un cop molt sec i tot es va moure. Se'n va anar la llum i en poca estona ja vam notar com el vaixell s'inclinava", relata Almirall. A partir d'aquest moment, el caos i el pànic es van apoderar dels passatgers, però també de la tripulació, formada per més d'un miler de persones. En un primer moment es va demanar calma al·legant que tot es tractava d'una avaria elèctrica. "Ningú sabia què fer i tothom corria", afegeix la testimoni, que forma part del grup de 72 catalans que viatjaven en el creuer, on també hi havia 105 passatgers de la resta de l'Estat. Tots tornen avui a casa.

Repartits en hotels

La majoria de turistes catalans van ser reallotjats en hotels de Fiumicino i Roma, a l'espera que avui diumenge siguin retornats, a través d'un vol xàrter, a Catalunya. Fonts del ministeri d'Afers Exteriors espanyol explicaven ahir que des de l'ambaixada a Roma s'havia donat atenció als ciutadans espanyols, i que no es tenia constància que cap de les víctimes fos de l'Estat, excepte el mallorquí que seguia desaparegut. Tot i això, les autoritats italianes confien que, amb el pas de les hores, la incertesa es resolgui i el balanç de víctimes no creixi més. Alguns dels supervivents estarien en la llista de desapareguts perquè van ser acollits inicialment a casa d'algun dels 1.500 veïns de la petita illa de Giglio i no han estat comptabilitzats per les autoritats.

stats