LLENGUA NOU COP JUDICIAL
Crònica 03/09/2011

Ultimàtum a la immersió lingüística

El TSJC ha emès una interlocutòria que obliga el Govern a aplicar les sentències del TS i fer del castellà llengua vehicular a l'escola. Li dóna un màxim de dos mesos. Ensenyament recorrerà el dictamen.

Sònia Sanchez / Joan Serra
3 min
Amenaça al català El català és, per llei, la llengua vehicular i d'ús majoritari a l'escola catalana. L'amenaça judicial podria canviar això per tornar a vint anys enrere.

Barcelona.Quan falta poc més d'una setmana per iniciar l'activitat a les aules, amb els mestres preparant contra rellotge l'inici del curs escolar, un obús procedent d'instàncies judicials torna a amenaçar el model d'immersió lingüística aplicat als col·legis catalans. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat dos mesos de termini a la Generalitat perquè apliqui les mesures necessàries perquè el castellà sigui llengua vehicular a l'escola. La interlocutòria del TSJC, que va transcendir ahir, insta a aplicar les sentències del Tribunal Suprem del desembre del 2010 i el maig d'enguany, que donaven la raó a un grup de pares que exigien escolaritzar els seus fills en castellà.

Poques hores després d'esclatar la notícia, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, anunciava que presentarà recurs -té temps fins al dimecres 7 de setembre- al dictamen judicial, que coneix des del 29 de juliol. Malgrat que el TSJC ja ha refusat els arguments que Ensenyament li va presentar el 12 de juliol, en resposta al seu requeriment d'informació sobre l'aplicació de les sentències del Suprem, la consellera no va voler plantejar-se encara el pitjor escenari i va insistir a dir que el recurs servirà "per demostrar la constitucionalitat de la immersió lingüística". Tot i no voler parlar de plans B, Rigau va admetre que el que posa en dubte la interlocutòria ja no són els casos particulars de les famílies demandants, sinó el model global que fa del català llengua vehicular a tot l'ensenyament públic. Amb tot, va perseverar a no voler donar la batalla per perduda. Fer-ho obligaria a fixar unes hores o assignatures mínimes impartides en castellà a totes les escoles públiques, com passava a principis dels 90, assenyala el president de la Càtedra Linguamón de la UOC, Miquel Strubell, que no fa gaire va presentar un estudi avalant la immersió com l'únic model que garanteix el coneixement de les dues llengües. La interlocutòria, diu Strubell, "suposa fer marxa enrere vint anys".

Reacció unànime

En el recurs, Rigau defensarà de nou jurídicament "un model -la immersió lingüística en català- que ha garantit el domini de les dues llengües oficials i la cohesió social", va dir. Darrere, hi tindrà aquest cop el suport de tota la comunitat educativa catalana, que ahir es va expressar de manera unànime en els mateixos termes que la consellera.

Mestres, pares i sindicats van expressar el seu rebuig a l'ultimàtum judicial, una postura a la qual es van sumar diverses formacions polítiques i entitats cíviques del país. La plataforma Somescola.cat, nascuda fa vuit mesos i que agrupa una trentena d'agents de la comunitat educativa i del teixit associatiu català, va capitalitzar el discurs de protesta. En un comunicat, la plataforma va lamentar que la justícia continuï "donant cobertura a la persecució que un reduït nombre d'individus està realitzant contra el model lingüístic català". Somescola.cat també va subratllar que "la política lingüística de l'escola a Catalunya es decideix al Parlament, i no al carrer ni als tribunals", i va apel·lar a no fer "ni un pas enrere" en la promoció del català com a única llengua vehicular. Òmnium Cultural també va ser contundent en la seva anàlisi de la resolució judicial. "Ho vivim com una agressió i una persecució a la llengua catalana i entenem que els que persegueixen el català també estan en contra de la diversitat lingüística", va declarar la seva presidenta, Muriel Casals. "Hi ha una topada entre la llei i la legitimitat democràtica, i això és molt greu, perquè si hem de triar, escollim la legitimitat democràtica", va apuntar Casals.

La portaveu del sindicat de mestres USTEC-STS, Rosa Cañadell, va demanar al Govern que "no apliqui" el dictamen judicial, que veu com un "terrible error que crea problemes on no n'hi ha". La secretària de política educativa de CCOO, Aurora Huerga, també va defensar la immersió com "una de les eines fonamentals per a la cohesió social" i va lamentar que es posi en dubte per "motius polítics".

Els pares van fer pinya amb la resta d'agents educatius. Imma Fuyà, presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (Fapac), va apel·lar fins i tot a la "insubmissió" contra les sentències judicials. "Nosaltres no deixarem de treballar per preservar el model lingüístic de l'escola catalana", va dir Fuyà. L'Associació de Mestres Rosa Sensat va mostrar la mateixa actitud. "Els mestres tenen prou criteri per no acatar aquesta sentència", va afirmar David Altimir, secretari de l'entitat, que va subratllar la "convicció ferma" per defensar el català com a llengua vehicular a l'educació "sense fer-ne una batalla" que generi un conflicte. "La insubmissió és l'eina", va concloure.

stats