ESQUERDA TRANSATLÀNTICA
Crònica 02/10/2011

Unió americana, desunió europea

Europa i els Estats Units han reaccionat de manera diferent davant les dificultats econòmiques i, recentment, aquestes divergències els han portat al xoc frontal. Aquestes són les cinc diferències

àlex Font Manté
2 min
Unió americana, desunió europea

Estats Units

Inversió

Els Estats Units han apostat per sortir de la crisi invertint més i endeutant-se (cosa que es poden permetre perquè són la primera potència mundial). Aquest mateix mes, Obama ha anunciat un pla d'estímul de 450.000 milions de dòlars.

Tipus d'interès baixos

Poc després de la fallida de Lehman Brothers, ara fa tres anys, la Reserva Federal va rebaixar els tipus d'interès fins al 0,25% i ja no els ha tornat a tocar. Recentment, a més, la Fed ha dit que els tipus no pujaran almenys durant dos anys més.

Investigació a Standard & Poor's

Els EUA estan investigant l'agència de ràting S&P pel seu paper en la qualificació de les anomenades hipoteques subprime . Casualment o no, la notícia es va saber poc després que S&P retirés la màxima nota sobre el deute americà (AAA).

Recapitalització ràpida de la banca

Els bancs nord-americans més perjudicats van rebre una injecció important i ràpida de dòlars, equivalent al 3% del PIB dels EUA. Avui dia, el govern nord-americà ja s'ha pogut vendre les participacions de les entitats en què havia entrat, com Citigroup.

Exigència per un fons de rescat més gran

Els Estats Units pressionen amb força perquè Europa ampliï el fons de rescat per a països en problemes. L'administració Obama creu que aquesta mesura relaxaria els inversors i rebaixaria la inestabilitat que es viu als mercats.

Europa

Austeritat

Amb l'inici de la crisi, Europa va reaccionar de manera desigual. Països com Espanya van apostar per la inversió pública, però des de fa més d'un any s'ha imposat la lògica alemanya, que força els estats a ser austers i a retallar despesa.

Els tipus pugen

Europa també va abaixar els tipus amb la crisi. Però la primavera anterior, a mesura que l'economia millorava en països com Alemanya, els va tornar a apujar. Ara estan a l'1,5%, cosa que dificulta el creixement als estats més dèbils.

Cap investigació oberta

Europa ha estat molt crítica amb les agències de qualificació, però no se les ha investigat. La CE vol crear una agència europea per obtenir avaluacions més justes, però no és evident que aquesta mesura sigui realment efectiva.

El procés tot just acaba

La banca europea es va recapitalitzar però de manera desigual. Espanya acaba de tancar el procés amb la compra d'Unnim i de CatalunyaCaixa per part de l'Estat. Tot i així, en percentatge del PIB, els ajuts europeus van ser més grans que als EUA.

Europa no vol ampliar-ho

Els EUA volen que s'ampliï el fons de rescat fins als dos bilions d'euros, però Europa tot just està aprovant l'última ampliació del fons, que el dota amb 440.000 milions, una quarta part del que vol Obama. Alemanya s'oposa a engreixar-lo més.

stats