SANITAT
Crònica 22/12/2011

Usuaris i metges exigeixen una taxa per medicament més justa

Usuaris i professionals de la sanitat coincideixen a reclamar al Govern que la nova taxa per medicament s'apliqui en funció de la renda. Salut admet que la proposta de l'euro per fàrmac es pot millorar.

Joan Serra
2 min
FARMACÈUTICS EXPECTANTS 
 L'euro per fàrmac imposat pel Govern s'haurà d'abonar a les farmàcies.

BARCELONAEl Govern farà pagar un euro per medicament prescrit -fins a un màxim de 61 euros a l'any-, una taxa que de moment hauran d'abonar tots els pacients. Precisament, el caràcter universal del nou tribut, que repercutirà tant en els pensionistes com en els malalts crònics, va generar ahir un degoteig de reaccions crítiques d'usuaris i professionals de la sanitat. Exigeixen que la taxa, gestada com a mesura dissuasòria i que s'aplicarà a partir del març, sigui més justa, i reclamen a la Generalitat sensibilitat amb els col·lectius més desafavorits i que consumeixen més medicaments. Mentrestant, els farmacèutics, desconcertats, sol·liciten que el Govern concreti com hauran de cobrar el tiquet moderador.

El col·lectiu de pacients és el que es va mostrar més bel·ligerant amb la mesura. La Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat (CUS) va considerar "injust" i "inadmissible" que la taxa tingui caràcter universal. "No s'haurien de penalitzar les rendes baixes, les persones que estan a l'atur ni els malalts crònics", va afirmar Carme Sabater, directora de la CUS. L'entitat va recordar que ja hi ha pacients crònics no pensionistes que han de renunciar a prendre els fàrmacs prescrits perquè no poden assumir el 40% del cost dels medicaments que els pertoca. El posicionament dels usuaris el comparteix el sindicat Metges de Catalunya, que considera un "greuge" que el Govern no hagi concretat exempcions per als pacients més afectats per la mesura. El Col·legi de Metges de Barcelona va defensar ahir que l'executiu d'Artur Mas porti al Parlament el debat de la nova taxa. "Si no introduïm mesures de corresponsabilització, posarem el sistema sanitari en un carreró sense sortida", va afirmar Jaume Padrós, vicepresident del Col·legi. "Tothom hauria de contribuir a pagar la taxa, però s'hauria de fer en funció de la renda", va afegir Padrós. En canvi, el Col·legi d'Infermeria de Barcelona va dubtar de la "legalitat constitucional" del tribut, mentre que la Federació d'Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, d'àmbit estatal, va apuntar que Catalunya no té competències per aplicar-lo.

Equilibris de Salut

"El conseller d'Economia ha dit que la xarxa de recaptació serà la farmàcia i creiem que algun dia ens trucaran per parlar-ne", va expressar Francesc Pla, vicepresident del Col·legi de Farmacèutics. El departament de Salut diu que el mètode de cobrament a les farmàcies es concretarà en el tràmit parlamentari, període en el qual també pot variar el caràcter universal de la taxa. De fet, Salut no descarta que s'introdueixin exempcions per a pensionistes i grups terapèutics, així com per a pacients crònics. "Ningú patirà per adquirir el medicament que necessiti", va assegurar a l'ARA Francesc Sancho, secretari d'Estratègia i Coordinació de Salut. "En el tràmit parlamentari se'n poden millorar aspectes", va admetre Sancho.

Salut ha de fer equilibris per no traspassar els límits de les seves competències, tenint en compte que el preu del medicament el fixa l'Estat. Per això, busca fórmules per aplicar l'euro per fàrmac com a taxa administrativa. Posar en pràctica la mesura en funció de la renda de l'usuari podria entrar en contradicció amb les atribucions de la Generalitat. El nou líder del PSC, Pere Navarro, va condicionar ahir el suport als pressupostos a la retirada del tiquet moderador.

stats