DOSSIER PAÍS VALENCIÀ
Crònica 26/02/2012

"Volem l'Eurovegas a València, que aquí ja tenim els gàngsters"

P.m.
3 min
"Volem l'Eurovegas a València, que aquí ja tenim els gàngsters"

BARCELONALa presentació de l'ARA a València, que es va celebrar dijous al Teatre Micalet, va tenir com a punt central una conversa entre el periodista Albert Om i l'escriptor Ferran Torrent. El novel·lista de Sedaví es va pronunciar sobre diversos aspectes d'actualitat amb la seva ironia habitual. En reproduïm alguns fragments.

Eurovegas

"Per què esteu en desacord amb Eurovegas? Si no el voleu, porteu-lo al País Valencià, que aquí els gàngsters ja els tenim. Els catalans us l'agarreu un poc amb paper de fumar, perquè amb la crisi que hi ha... Pensa que el País Valencià és la Grècia de l'estat espanyol. Estem en fallida tècnica".

Periodisme

"El diari m'agrada molt, i no ho dic perquè estigueu vosaltres aquí. És un diari diferent. M'agrada perquè té molta opinió. El problema dels diaris avui en dia és que quan vas a llegir-los, totes les notícies ja les coneixes. A mi el que m'interessa és algú que em traduïsca les notícies".

Valencià

"També he de dir que vau ser molt respectuosos amb el meu valencià, i això per a mi és molt important. Algunes vegades que he col·laborat amb diaris de Catalunya m'han traduït al català oriental, cosa que m'emprenya molt, perquè els catalans enteneu molt poc el que és el País Valencià. La majoria de catalans no saben quin català es parla aquí, que en diem valencià i no passa res. Quan hi havia algun problema, el corrector em trucava i em preguntava: escolta, això és correcte? I jo li deia que no, que era un neologisme i dóna igual... Lo que és correcte o no és correcte no m'ha interessat en la vida. El que m'interessa és que la gent m'entenga".

#Primaveravalenciana

"Amb això de la primavera valenciana , no n'hi ha hagut per tant, no hi ha hagut cap mort, no li han pegat foc a cap edifici. Això no són els meus temps. Als meus temps hi havia més castanyes".

Cop d'estat del 23-F

"Jo no estava a València. Estava a Frankfurt, en una fira, i a l'hotel vaig sentir per la ràdio, en alemany, els noms de Tejero i Milans del Bosch i ETA i vaig pensar que se'ls havien carregat. I l'endemà ja vaig veure els diaris i vaig pensar que hauria de viure exiliat a París. Però els militars són tan burros que allò només va durar dos dies i l'exili de París es va evaporar".

Negocis bruts

"Recordo que quan presentava la novel·la Societat limitada a Catalunya em preguntaven si era veritat que això passava a València i jo els hi deia: però burros, que vos penseu que això a Catalunya no passa? L'única diferència és que allà cobren el 8% i aquí el 3%. Aquí som més espavilats que a Catalunya. Recordes que es parlava de l'oasi català? Doncs mira l'oasi!"

Superioritat

"Als valencians ens molesta que ens tractin amb superioritat des de Catalunya. Suposo que passa a totes les colònies. I també em molesta que quan es pensa en els valencians només és per fer conyeta, perquè som irresponsables i un poc àcrates. I és veritat que aquí no ens alcem gaire aviat, com diu Guardiola. Alceu-vos vosaltres! "

Relacions

"Sóc de l'opinió que el País Valencià molesta a Catalunya. Ara hem de carregar amb aquests? No fan res, són els grecs de la nostra cultura. De cada gremi, Catalunya només en vol un. En disseny, Xavier Mariscal. Poeta, Vicent Andrés Estellés. Assagista, Joan Fuster. Un de cada. No en voleu més. És la quota. Molestem una mica. Després aquí hi ha una minoria que té una admiració excessiva cap a Catalunya, quan Catalunya n'ha fet de l'alçada d'un campanar! Jo crec que no cal. El primer que ha d'existir és l'amor propi i després parlar d'igual a igual".

Compromís

"Estic segur que la majoria absoluta del PP a les pròximes eleccions s'haurà acabat. M'hi jugaria una paella. El PP ha patit un desgast enorme, el PSOE pujarà no per mèrit, sinó per inèrcia, i Compromís doblarà perquè ho estan fent molt bé. Espere que arriben a acords amb els socialistes. Espere que guanye Ximo Puig al PSPV, però m'interessa més que ho faci Jorge Alarte, perquè és més inútil. La veritat és que amb Puig s'entendrien més que amb Alarte. I estic segur que el PP rebentarà".

stats