LA CRISI DEL DEUTE. LA FI DEL ZAPATERISME
Crònica 12/07/2011

Zapatero retoca el govern i es prepara per a un final agònic

El president espanyol va moure les peces justes per substituir els buits que deixa Rubalcaba. El poc abast de la remodelació va disparar les alarmes sobre un eventual avançament electoral a la tardor.

Joan Rusiñol
3 min
L'última de nou Tot indica que els canvis que ZP va fer ahir són els últims que farà. És la seva novena remodelació de govern  des de l'any 2004.

Madrid.El govern del PSOE encara l'etapa final de la legislatura i José Luis Rodríguez Zapatero no vol més maldecaps que els estrictament necessaris. Per això, es va decantar ahir per premiar la fidelitat i l'experiència a l'hora de substituir el candidat del PSOE, amb qui ha consensuat aquests retocs suaus a l'executiu. Un cop més, l'escuder lleial del president espanyol, José Blanco, tornarà a donar la cara per defensar la seva gestió. Ara ho farà cada divendres després del consell de ministres. Al capdavant d'Interior hi haurà Antonio Camacho, que ha estat set anys a la cuina del ministeri com a secretari d'estat de Seguretat i coneix amb detall la lluita contra ETA. La vicepresidència política desapareix però, a la pràctica, Elena Salgado serà la número dos del govern i Manuel Chaves, el tres.

La remodelació tanca un episodi de més de tres mesos, que va arrencar amb l'anunci de Zapatero que no tornaria a ser el candidat de centreesquerra a les properes eleccions. Demà, Rubalcaba ja s'instal·larà al nou despatx del PSOE al carrer Ferraz, una sala que porta el nom de l'històric dirigent socialista Alfonso Perales.

Fa unes setmanes, la notícia que Blanco no seria de nou el director de la campanya electoral socialista es va interpretar com una mostra de les tensions internes a la cúpula, després que la vella guàrdia aconseguís el poder i apartés de la cursa successòria la candidata del zapaterisme, Carme Chacón. Ara s'ha sabut, i així ho van confirmar fonts properes al nou portaveu, que en aquell moment el titular de Foment ja tenia coll avall que seria la cara visible a la Moncloa, quan Rubalcaba plegués. Queda clar que el pinyol -Zapatero, Rubalcaba i Blanco- tenien ben lligada l'operació i el repartiment de papers de cadascú.

Més cohesió govern-partit

El cap de l'executiu va justificar el nomenament de Blanco perquè "coneix bé" l'acció global del govern i perquè hi té tota la "confiança". Treballen junts des de fa onze anys, quan tots dos van començar l'aventura de Nova Via, un corrent intern que els acabaria conduint al lideratge del PSOE. El gest d'ara té una lectura doble: reforça i endureix el caràcter polític del portaveu del govern espanyol just quan entra en l'últim tram de la legislatura, i pretén entrelligar millor l'acció de la Moncloa i els missatges de partit, tenint en compte que Blanco també és el vicesecretari general dels socialistes espanyols.

La cohabitació entre les dues esferes no serà gens fàcil. Ahir Zapatero va recordar que es tracta de dos móns diferenciats "nítidament" i es va desmarcar de les propostes esquerranoses que va fer dissabte Alfredo P. Rubalcaba. Va subratllar que el govern segueix el programa electoral del 2008 i que el PSOE "formula" propostes de futur que, per tant, a ell no el condicionen.

En les files socialistes, però, són conscients que aquests dos camins s'aniran distanciant a mesura que passin els mesos. Zapatero i Salgado estan decidits a presentar uns pressupostos restrictius per complir amb els objectius de dèficit, mentre que la conferència política que el PSOE farà a l'octubre haurà de concretar qüestions com el nou impost per als beneficis de la banca o la revisió fiscal per a les rendes més altes. Per això, pocs s'atreveixen a assegurar que la legislatura s'acabarà al mes de març. A la Moncloa ja fa setmanes que, per si de cas, recorden que si es convoquessin eleccions a finals de novembre només seria un "avançament tècnic". A la compareixença d'ahir, Zapatero va defugir la contundència i es va decantar per un ara no toca de ressonàncies pujolistes. Va dir que el govern espanyol "governa per mantenir l'estabilitat, guanyar la recuperació i crear ocupació". Als mercats, la prima de risc espanyola es disparava perillosament.

En contraposició a les turbulències financeres, el procés que s'ha obert a Euskadi amb la treva d'ETA va per bon camí. Per no espatllar-ho, Zapatero va convèncer el número 2 de Rubalcaba, Antonio Camacho, perquè continués amb la feina que ha estat fent fins ara, però des de la primera fila. És un home en qui confia l'exministre. En canvi, el rubalcabista Ramón Jáuregui, el gran favorit a totes les travesses per ser el nou home fort, es queda on era, a Presidència.

Ara l'executiu comença a córrer per fer les reformes urgents. La incògnita és la meta temporal.

stats