Crònica 22/01/2012

El cas Apple evidencia les contradiccions xineses

Natalia Araguás
2 min
Les condicions laborals dels proveïdors d'Apple a  la Xina han despertat  la polèmica.

Apple s'ha vist obligada a publicar per primera vegada a la seva història la llista completa dels seus 156 proveïdors, gairebé tots a l'Àsia, després de l'ombra de sospita sobre les condicions en què es fabriquen els seus productes estrella. "Els baixos preus dels nostres iPhones i iPads -i els altíssims marges de benefici d'Apple- són només possibles gràcies a pràctiques laborals que serien il·legals als Estats Units", va denunciar recentment el diari Business Insider , tot fent-se ressò d'un polèmic reportatge de la ràdio pública dels EUA (NPR). La Xina concentra bona part d'aquests centres de producció, on, segons el reportatge, nens de tretze anys treballen 16 hores diàries per 70 cèntims l'hora. L'incompliment de la normativa que fixa un màxim de 60 hores de treball setmanal per empleat és el pa de cada dia.

El programa radiofònic va visitar una de les fàbriques de la ciutat xinesa de Shenzhen, on es fabriquen gran part dels dispositius d'Apple del món. Trenta anys abans era un petit poble prop d'un riu: ara té una població de 13 milions de persones, més que Nova York. Una de les fàbriques de la ciutat, Foxconn, dóna feina a 430.000 persones. Entre els testimonis del reportatge hi ha el d'una nena de tretze anys que poleix milers de pantalles d'iPhone cada dia. Com a contrapartida, també s'oferia el testimoni del columnista de The New York Times Nicholas Kristof, casat amb una xinesa, que va argumentar que la "severitat" de les fàbriques d'Apple és en qualsevol cas millor que la dels camps d'arròs que abans sustentaven el poble.

L'impacte mediàtic d'aquestes informacions ha portat Apple a fer un esforç de transparència per millorar la seva responsabilitat social corporativa: permetrà que "observadors independents" visitin les seves fàbriques arreu del món per certificar les condicions de treball, assegura.

Furor tecnològic

El cas Apple ha tornat a posar en relleu els contrastos d'un país que viu una abrupta reconversió econòmica. La mateixa setmana, Apple es veia obligada a deixar de vendre l'iPhone 4S a les seves botigues de Pequín i Xangai. El motiu: garantir la seguretat de treballadors i empleats davant les aglomeracions que van formar-se a la porta de les botigues per adquirir l'últim model de la companyia de la poma. La decisió va despertar les ires dels compradors. La Xina oscil·la entre el furor tecnològic i unes condicions de treball que evoquen la Revolució Industrial a Europa.

stats