JAPÓ EL DEBAT NUCLEAR
Crònica 15/03/2011

La diferència entre una fusió parcial i total

Henry Fountain
2 min

The New York TimesEls experts en energia nuclear recorden la gran diferència entre una fusió parcial i una fusió total en una central nuclear, tant pel que fa al grau de destrucció com en la possible emissió de radiació.

Una fusió parcial, com les que presumptament hi ha hagut en dos reactors al nord-est del Japó aquest cap de setmana, no necessàriament vol dir que s'hagi fos el combustible d'urani al nucli del reactor. Les barres de combustible poden haver quedat malmeses si una part ha quedat al descobert prou temps per trencar-se, cosa que suposaria l'alliberament d'elements radioactius.

Reacció nuclear en cadena

En una fusió total -que podria arribar en qüestió d'hores si tota l'aigua de refrigeració acaba desapareixent i les barres queden al descobert- l'explosió està gairebé garantida, ja que milers de pastilles de combustible cauen al fons del reactor i s'escalfen a una temperatura molt elevada.

Si bé es considera molt poc probable que una fusió total donés lloc a una reacció nuclear en cadena, asseguren els experts, aquest combustible en forma de lava podria fer augmentar la pressió del reactor i portar a un alliberament massiu de radioactivitat.

Per evitar un catàstrofe d'aquestes dimensions, els treballadors dels dos reactors han intentat bombejar aigua de mar per mantenir els nuclis completament coberts. Però si els sistemes normals de refrigeració no es poden recuperar, hauran de mantenir el bombeig d'aigua de mar durant setmanes.

"Calen milers de litres al dia durant un període que podria allargar-se fins a un any", explicà Arnold Gundersen, un exenginyer nuclear que treballava en reactors del mateix disseny que els japonesos, fabricats per General Electric a la dècada dels 70.

En l'accident de Three Mile Island a Pennsilvània (EUA), el 1979, en què el nucli va quedar parcialment descobert, les videocàmeres van determinar que s'havia arribat a produir la fusió. A l'accident de Txernòbil, el 1986, considerat el més greu de la història, una pujada de tensió va provocar explosions i un incendi al reactor, que va emetre una gran columna radioactiva a l'atmosfera.

stats