CRISI CAMPANYA DE NADAL
Crònica 01/12/2011

La disbauxa del pont

Molts nens només faran dos dies de classe la setmana vinent, però les opcions per al superpont, tret de sortida de Nadal, arriben a set. Comerços i hotels hi confien. Tanmateix, té un cost en productivitat.

Sònia Sánchez
3 min
BARCELONA ENCÉN ELS LLUMS DE NADAL 
 La capital catalana va encendre ahir a la tarda l'enllumenat nadalenc, començant pel de la plaça de Catalunya. Barcelona ha instal·lat llums a 300 carrers, que s'obriran cada dia fins al 6 de gener.

BARCELONA.La campanya de Nadal arrenca la setmana que ve amb un pont de la Constitució i la Puríssima que aquest 2011 esdevé un aqüeducte en tota regla. Els festius de dimarts i dijous poden arribar a paralitzar l'activitat productiva una setmana sencera, però també donen una embranzida molt més llarga a la temporada nadalenca de comerços, hotels i el sector turístic en general. Alhora, amb tot tipus de combinacions possibles per al descans laboral i escolar, el trencaclosques de la conciliació es complica encara més aquest any, sobretot per als pares de família.

Els més de 4.000 centres educatius catalans s'han acollit a fins a set opcions possibles de lliurança per a la setmana vinent, i han obert un escenari de les vacances escolars més divers que mai arreu del territori, tal com apunta la conselleria d'Ensenyament. L'opció que més predomina és la de fer pont amb el dia de la Constitució i fer classe dimecres i divendres, però tampoc es pot dir que sigui majoritària arreu. Tot i que el Consell Escolar de Barcelona, per exemple, va recomanar als centres que agafessin el dilluns 5 de desembre com a dia de lliure disposició -i així, fer pont per davant-, no tothom ha seguit el consell. Fonts del Consell diuen que la recomanació s'ha seguit àmpliament, i la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà, també coincideix que, en tot l'àmbit català, l'opció més escollida ha estat aquesta, però les primeres dades recopilades per la conselleria constaten que ni tan sols a Barcelona hi ha cap opció àmpliament majoritària. Només les escoles bressol barcelonines han pres una decisió conjunta per tancar totes el dilluns dia 5, segons explica el Consell Escolar Municipal.

La Fapac no veu la disparitat d'opcions com un problema, perquè preval la decisió autònoma de cada centre, que es pren en el si del consell escolar amb l'acord de les famílies. "Sempre que la tria de dies es faci amb el consens dels pares, respectem la decisió de cada consell", diu la presidenta. El que sí que lamenta Fuyà és que aquest any "no s'organitzaran tants casals ni activitats extraescolars com en altres anys, perquè no hi ha diners ni tampoc ajudes públiques", una manca que sentiran especialment els pares que porten els seus fills en centres que s'han agafat més d'un dia de lliure disposició per aquest pont. "Molts pares al sector serveis i del comerç precisament no faran cap festa aquesta setmana i hauran de tirar d'avis o amics", diu Fuyà.

L'opció de lliurar en els tres dies laborables de la setmana i, per tant, allargar la festa escolar des d'aquest mateix dissabte 4 fins al dilluns 13 de desembre ha estat molt minoritària, per no dir gairebé nul·la, a l'escola pública, tot i que als centres concertats s'ha donat més, segons la federació d'ensenyament de CCOO. El que sí que han fet molts centres públics ha estat agafar dos dies de lliure disposició, en lloc d'un, de manera que els nens només facin classe un dia de la setmana vinent, ja sigui dilluns o divendres. És l'opció escollida per bona part dels centres de Tarragona, com també del Maresme i d'altres poblacions, com Sant Boi de Llobregat, on la festivitat local del dia 9 de desembre, amb motiu de la Puríssima, ha portat molts centres a unir també el dimecres dia 7 com a dia lliure, de manera que els nens només faran classe el dilluns.

Cinc dies de lliure disposició

Decidir quin dia tindran festa els nens la setmana que ve és cosa de cada escola. La decisió es va prendre ja a l'inici de curs, quan es van acordar amb els pares les dates dels cinc dies de lliure disposició que cada centre té aquest any, dies que compensen la supressió de la setmana blanca instaurada l'any passat.

La possibilitat que obria el decret del calendari de curs 2011-2012 que aquests cinc dies es fessin de manera correlativa, com una mena de setmana blanca a decisió dels centres, va fer que els sindicats de mestres i les famílies posessin el crit al cel a l'inici de curs, però finalment sembla que molt poques escoles han fet ús d'aquesta opció. La gran majoria han agafat un o dos dels dies de lliure disposició per eixamplar el pont de la setmana vinent.

stats