EL DEBAT PRECONGRESSUAL DEL PSOE
Crònica 22/01/2012

¿Per fer-me del Rubalcaba amb qui haig de parlar?

Pere Martí
2 min
Carme Chacón atenent ahir a la premsa després de la reunió del seu equip econòmic, on hi ha, entre d'altres, Josep Borrell.

Tota la Catalunya socialista, la que queda, està impregnada de l'irresistible perfum del chaconisme. Tota? No! En un petit racó de Ciutat Vella, resisteix l'onada de la filla de Felipe un valent Roger Pallarols, primer secretari del PSC en la Barcelona intramurs. Un bon dia va decidir fer el pas i va trucar a la seu del seu partit, al carrer Nicaragua: "¿Per fer-me del Rubalcaba, amb qui haig de parlar?", va preguntar, fent-se el despistat. Li van dir que allà no hi havia cap delegació de la candidatura d'Alfredo Pérez Rubalcaba, ni tan sols una trista taula amb una telefonista, perquè tots els despatxos estan ocupats per partidaris de Carme Chacón. El dirigent que el va atendre el va convidar amablement a trucar directament a la seu de Rubalcaba a Madrid.

L'anècdota il·lustra la manca de suports orgànics que té Rubalcaba a Catalunya. El PSC es manté oficialment neutral, però tots els seus dirigents donen suport a l'exministra filla d'Esplugues. Ho diuen públicament, no se n'amaguen, i l'aparell del partit ja s'ha encarregat que la tria dels 101 delegats sigui monocolor, amb escasses excepcions, com la de Pallarols, que no té res en contra de Chacón però considera que amb l'experiència de Rubalcaba el PSOE estarà en millors mans.

El PSC està tan decantat que a menys de quinze dies del congrés, que es farà el primer cap de setmana de febrer a Sevilla, ni Rubalcaba ni Chacón han posat els peus a Catalunya per fer campanya com a candidats a la secretaria general. No ho han fet per motius diferents. Rubalcaba perquè és conscient que ho té perdut i prefereix fer forat en els feus on Chacón intenta pescar, com Andalusia i Madrid. En canvi, Chacón no ve a Catalunya perquè ho té tot guanyat, però també per no donar ales als que dins el PSOE consideren que no poden tenir una secretària general catalana.

No és un argument que Rubalcaba posi damunt la taula descaradament. Sempre ha sigut un polític hàbil i va dient que és "amic" dels catalans, però va presentar la candidatura a la secretaria general demanant un PSOE nacional, fent bandera de l'unitarisme. Davant aquesta estratègia, Chacón ha optat per dissimular al màxim els seus orígens, evitar parlar de federalisme i centrar el debat entre continuïtat o canvi. Però a mesura que s'acosta la data del congrés de Sevilla, l'entorn de Rubalcaba està apujant de to les seves acusacions contra Chacón, utilitzant la seva condició de militant del PSC com un impediment per dirigir el PSOE.

És molt probable que abans del congrés tant Rubalcaba com Chacón acabin fent un acte a Catalunya, ni que sigui testimonial, però almenys fins ahir, el PSC no tenia cap constància oficial que cap dels dos hagués posat Catalunya a la seva agenda. Es parla d'un possible acte de Rubacaba dissabte de la setmana que ve, però ningú el confirma, perquè les dues candidatures fan com gat i gos, no anuncien els seus actes fins al dia abans, per evitar contraprogramacions.

stats