ENSENYAMENT
Crònica 30/08/2011

El forat del llibre de text digital

Ensenyament està reformulant la plataforma Atria d'obtenció de continguts digitals per a escoles, perquè els errors del sistema van generar el curs passat un deute de mig milió amb les editorials.

Sònia Sánchez
3 min
Compres de llibres abans del 12 Les tendes d'Abacus, com aquesta de la fotografia, han venut al juliol el 40% dels llibres de text que esperen vendre en aquesta campanya de tornada a l'escola. A partir d'aquesta setmana confien que es reactivarà la venda de material escolar. Però els pares encara no saben si tindran ajuts per a la reutilització de llibres de text.

Barcelona.Les deficiències del sistema de compra dels continguts digitals per a les escoles que l'any passat van posar en marxa el programa 1x1 d'ordinadors a les aules catalanes han generat un deute amb les editorials d'entre 400.000 i 500.000 euros, segons explica a l'ARA el president de l'Associació Nacional d'Editors de Llibres i Material d'Ensenyament (Anele), José Moyano.

Moyano es va reunir dos cops abans de l'estiu amb el departament d'Ensenyament per traslladar la seva "preocupació" per aquest tema i està a l'espera que aquest setembre l'equip d'Irene Rigau li expliqui com pensa solucionar-ho. A part de determinar qui es farà càrrec del deute -ja que en molts casos procedeix de la part que havien de pagar les famílies-, el més urgent, diu, és reformular el sistema perquè això no torni a passar. I és que no tot són errors humans, sinó que més aviat és que la plataforma Atria "no estava prou afinada", explica Moyano. "Moltes llicències donades d'alta després no se sabia a qui corresponien", ja que la llei de protecció de dades no permet donar els noms dels alumnes, "o eren retornades a qui no tocava, per exemple", explica. Per un motiu o altre, es van comprar moltes llicències (que donen dret a l'ús d'un llibre de text digital per a un sol nen durant un any) que no es van acabar pagant, i probablement en molts dels casos no es van ni utilitzar.

4,5 milions per a llibres digitals

La Generalitat va aportar un total de 3 milions d'euros per a aquestes llicències, mentre que els pares s'havien de fer càrrec d'1,5 milions. En total, 4,5 milions que van suposar la compra de continguts digitals per al programa 1x1 a les escoles catalanes en el seu segon curs d'implantació, el 2010-2011, dels quals hi ha prop de mig milió pendent de pagar.

Per evitar que es torni a generar un deute innecessari, Ensenyament s'ha compromès amb els editors que el sistema d'accés als continguts digitals estarà programat de manera que no es pugui donar d'alta cap llicència que no estigui pagada, i que es trobarà una manera per especificar de qui és cada llicència sense vulnerar la llei de protecció de dades.

"Alguns han tornat al paper"

Després que Rigau hagi aturat la implantació de l'1x1 i l'hagi substituït per l'Educat 2.0, que dóna la titularitat dels ordinadors al centre escolar (en lloc del nen) amb un aparell per cada dos alumnes, els editors creuen que les vendes de llibres digitals "es mantindran en una quantitat similar als 4,5 milions de l'any passat o en tot cas inferior, perquè hi ha centres que feien l'1x1 i que han tornat al llibre en paper", diu Moyano.

La venda de llibres de text tradicionals també va de baixada, aquest cop a causa de la crisi, que ha donat una gran empenta al programa de reutilització de llibres, en què participen unes 800 escoles catalanes. Això ha fet que el mercat dels llibres escolars a Catalunya passés dels 154 milions el 2008 als 139 milions que va moure el 2010, la qual cosa suposa un 5% menys de despesa per alumne, segons l'Anele. Però aquestes ajudes del programa de reutilització de llibres de text no apareixen als pressupostos de la Generalitat d'aquest 2011 i, de fet, no s'ha obert encara cap convocatòria, cosa que preocupa les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA), que moltes vegades gestionen la compra dels llibres de text per a les escoles.

Les compres, al setembre

La presidenta de la Federació d'AMPA de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà, denuncia que els canvis introduïts per Rigau per al pròxim curs, tant en l'1x1 com en els horaris de tots els centres -que eliminen la sisena hora i afegeixen una hora més per als alumnes amb necessitats especials, cosa que obliga a reconfigurar graelles-, han fet que enguany molts pares encara no hagin comprat els llibres de text. "Hi ha nanos que comencen l'ESO i no saben encara si necessitaran llibres pel 2.0 o no. Altres anys ja teníem els llibres forrats, i enguany encara ni els hem comprat", es queixava Fuyà.

Però des de la distribuïdora Abacus diuen que el ritme de vendes de la campanya de llibres de text, encara en marxa, és similar al d'altres anys. De fet, al juliol van vendre un 2% més i van assolir el 40% del total de material que esperen vendre. Això sí, al contrari que l'any passat per aquestes dates, no han rebut encara cap comanda de continguts digitals.

L'associació d'editors també diu que la major part de vendes de material escolar s'acostuma a fer al setembre. Malgrat que aquest agost l'activitat s'ha paralitzat més que de costum, confien que des d'aquesta setmana pares i escoles acabin de fer els deures. Tenen encara quinze dies per omplir les llibreries.

stats