EL DEBAT DELS IMPOSTOS
Crònica 24/08/2011

Els francesos rics volen pagar més impostos

En contra del que marca l'heterodòxia liberal, algunes de les principals fortunes de França demanen a Sarkozy pagar un impost especial, tal com proposa també l'inversor nord-americà Warren Buffett.

Ignasi Pujol
2 min
Els líders de la 'revolta' Lilliane Bettencourt, propietària de L'Oréal, acompanyada del president, Jean-Paul Agon, i la seva filla Françoise.

Barcelona.Els multimilionaris indignats ja tenen el seu propi 15-M, que podria batejar-se com a 15-A. Va ser el 15 d'agost quan l'octogenari nord-americà Warren Buffett, la tercera fortuna mundial, va demanar a través d'un article al The New York Times (publicat per l'ARA) que l'administració Obama incrementés els impostos sobre els rics. "És hora que el nostre govern sigui seriós en això del sacrifici compartit", va escriure Buffett.

Ahir la premsa francesa va publicar que setze de les principals fortunes de França demanen en una carta a l'executiu de Nicolas Sarkozy que els cobri un impost especial per contribuir a la sortida de la crisi que viu el país. Entre els signants de la carta a l'Elisi figuren la màxima accionista de L'Oréal, Lilliane Bettencourt; el president de la firma de cosmètics, Jean-Paul Agon; el president de la petroliera Total, Christophe de Margerie, i els màxims responsables de Société Générale, Danone, Orange, Volvo, Air France-KLM i Peugeot, entre d'altres.

"Nosaltres, presidents o dirigents d'empreses, empresaris, financers, professionals o ciutadans rics, desitgem la instauració d'una contribució excepcional que beneficiï els contribuents francesos més desfavorits", escriuen en la seva petició. Els multimilionaris demanen que aquest nou impost tingui "proporcions raonables" per tal "d'evitar efectes econòmics indesitjables com la fuga de capitals o el creixement de l'evasió fiscal".

Esforç de solidaritat

"Som conscients d'haver-nos beneficiat plenament d'un model francès i d'un context europeu als quals ens sentim molt units i que volem contribuir a preservar", diu el text. Els rics asseguren que aquesta proposta "no és la solució en si mateixa" i demanen que s'inscrigui "dins d'un esforç més global de reforma, tant de les despeses com dels ingressos". "En un moment -afegeixen- en què les finances públiques i les perspectives d'empitjorament del deute de l'Estat amenacen el futur de França i d'Europa, en un moment en què el govern demana a tothom un esforç de solidaritat, ens sembla necessari contribuir-hi".

L'anunci va arribar un dia abans que el govern francès presenti les mesures que pensa adoptar per reduir el dèficit públic, amb l'objectiu de complir el compromís de rebaixar-lo fins al 5,7% del PIB aquest any, el 4,6% el 2012 i el 3% el 2013.

Segons publiquen els mitjans francesos, l'executiu anunciarà també un impost especial d'entre l'1% i el 2% als contribuents amb ingressos superiors al milió d'euros. S'estima que aquesta mesura afectarà 30.000 persones i reportarà 300 milions d'euros complementaris a l'Estat. En total, el govern francès espera incrementar els ingressos en 10.000 milions, gràcies també a la fi de determinades desgravacions fiscals i a la reducció dels pressupostos ministerials.

A Espanya lideren el club dels multimilionaris Amancio Ortega (Inditex), Isak Andic (Mango), Rosalía Mera (Inditex), Manuel Jove (Inveravante), Juan Roig (Mercadona), les germanes Koplowitz (FCC), Florentino Pérez (ACS), José María Aristrain (Arcelor) i Emilio Botín (Banc Santander).

Reunió Obama-Buffett

Precisament ahir Warren Buffett es va reunir amb el president dels Estats Units, Barack Obama, per parlar sobre la reactivació econòmica i la creació de llocs de treball. El president nord-americà va citar Buffett per contrarestar aquells que critiquen els seus plans per apujar impostos als rics.

stats