Crònica 21/11/2011

Els homes i les dones de Rajoy

Les travesses sobre el futur equip del nou president del govern espanyol ja tenen alguns noms clars: Sáenz de Santamaría, Gallardón, Cañeta i Luis de Guindos

Ara
2 min
Els homes i les dones de Rajoy

BarcelonaEl futur equip de govern de Mariano Rajoy és un enigma, tot i que ell ha deixat anar pistes durant la campanya. L'única cosa segura és que tindrà menys ministeris que l'actual, que en té 14, i que en formaran part exministres d'Aznar, independents i gent del seu equip.

Soraya Sáenz de SantamaríaVicepresidència política / Interior

Fins ara portaveu del grup parlamentari al Congrés, ningú dubta que tindrà un lloc destacat en el futur govern. Si Rajoy opta per fer dues vicepresidències, una política i una d'econòmica, ella ocuparia la primera. Hi ha dirigents que la situen a Interior, definint la lluita antiterrorista en un moment clau.

L. de Guindos / José M. González-PáramoVicepresident d'un macrodepartament econòmic

Aquest càrrec és una peça central del govern i tot apunta que l'ocuparà algú amb experiència. Les travesses es divideixen entre Luis de Guindos, exsecretari d'estat amb Rodrigo Rato -a qui dirigents del PP voldrien veure també a la Moncloa-, i el catedràtic i membre del BCE, José Manuel González-Páramo.

Alberto Ruiz-GallardónMinistre de Justícia o portaveu del grup parlamentari al Congrés

Si l'alcalde de Madrid acaba al govern, té molts números per ser el responsable de Justícia, sempre que la idea de reduir ministeris no fusioni aquesta àrea amb Interior. Alguns dirigents consultats diuen, però, que Rajoy no el "cremarà" d'entrada i li reserva, de moment, un lloc tranquil al Congrés.

Miguel Arias CañeteMinistre d'Exteriors

Rajoy vol donar a la diplomàcia un caràcter molt econòmic. La tasca sembla reservada, segons les fonts consultades, per al seu bon amic i exministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete. Durant la campanya electoral, el líder del PP ha insistit que la defensa del camp espanyol a Brussel·les serà prioritària.

José Manuel SoriaMinistre de Foment, Indústria o Treball

El president del PP canari i exconseller d'Economia és un dels ministrables assegurats. Completarà l'equip econòmic del nou president espanyol, ocupant alguna àrea com Indústria, Foment o Treball. L'altre ministeri que quedi vacant en aquest àmbit pot ser per a Cristóbal Montoro.

Ana MatoEducació i Política Social

La directora de la campanya del PP i col·laboradora molt pròxima de Rajoy, està cridada a seure al consell de ministres. Diversos dirigents donen per fet que serà la màxima responsable de les polítiques socials i que assumirà Educació, una de les urgències que s'ha marcat Rajoy per al nou govern.

stats