Crònica 19/02/2012

Antoni Salvà: "Tenir l'avi a casa vol dir tenir la pensió i la prestació de la llei de la dependència"

Entrevista a Antoni Salvà, director de l'Institut de l'Envelliment

L.b
2 min
Tenir l'avi a casa vol dir tenir la pensió i la prestació de la llei de la dependència

BarcelonaCom ha afectat la crisi la gent gran?

És molt variable. La majoria tenen pis en propietat i se'ls ha mantigut la mateixa pensió, tant si és bona com dolenta. Però la crisi ha afectat les seves famílies i molts han acollit fills o familiars que s'han quedat a l'atur, o han augmentat la participació econòmica o de temps per ajudar la família.

I els que vivien en residències?

Hi ha casos de gent que estaven en residències i han tornat a casa perquè els familiars han preferit acollir-se a la figura de cuidador no professional de la llei de la dependència i cuidar els avis a casa. Una possibilitat és que en aquesta decisió hi hagi tingut a veure el fet que tenir l'avi a casa vol dir tenir també la pensió i la prestació econòmica.

Quins reptes planteja l'envelliment progressiu de la població? Un és el de la salut. No cal esperar el 2020, la gent gran ja són els principals consumidors de recursos d'atenció primària i sociosanitaris (el 70% dels beneficiaris de la llei de la dependència són majors de 65 anys). Després hi ha les pensions. Que hi hagi més beneficiaris i menys gent activa posa en perill el sistema, però no seria així si no tinguéssim l'elevada taxa d'atur. Tercer, cal adaptar les ciutats i els serveis a les característiques de la gent gran: des de l'estona que tarden a canviar els semàfors fins a les barreres arquitectòniques. Encara estem en una societat molt pendent de la joventut, però cada cop hi ha més gent gran i amb interessos que s'han de respectar.

Com és la gent gran d'ara?

La gent que ara arriba a la jubilació està bé de salut, té clar que encara li queden molts anys per viure i els utilitza per participar en activitats, fer voluntariat, esport, oci o dedicar-se a la família. La gent gran és activa i productiva des de molts punts de vista: no exclusivament en l'àmbit econòmic sinó en productivitat social.

stats