LES RETALLADES DEL GOVERN
Crònica 14/04/2011

Els metges no donen treva i multipliquen les protestes

L'endemà que Boi Ruiz sortís a calmar els ànims, milers de metges i professionals sanitaris van sortir al carrer a protestar per la tisorada. Un aperitiu de la manifestació d'avui a la plaça Sant Jaume.

Lara Bonilla
2 min
TISORES CONTRA LES RETALLADES Delegats sindicals de Metges de Catalunya van protestar així contra la tisorada a la sanitat.

BARCELONA.El missatge tranquil·litzador del conseller Boi Ruiz de blindar de les retallades les urgències, l'atenció primària i les malalties greus no ha servit per aturar les protestes del personal sanitari. Avui es concentraran a la plaça Sant Jaume de Barcelona en una manifestació unitària a què també estan convocats tots els treballadors públics i els sindicats i a la qual també s'han sumat els partits de l'oposició. Però ahir els metges ja van sortir al carrer a demanar la dimissió del conseller de Salut i a exigir que es retirin els plans de xoc.

A Barcelona i a la seva àrea metropolitana unes quantes manifestacions simultànies del col·lectiu sanitari van col·lapsar la circulació: els treballadors de l'Hospital de Bellvitge van tallar l'autovia de Castelldefels; els de l'Hospital del Mar, la Ronda Litoral; els de la Vall d'Hebron, la Ronda de Dalt, i els del Clínic, el carrer Urgell. A la tarda un miler més de persones es van manifestar pel centre de Barcelona en una mobilització convocada via Facebook.

I al matí, mentre el conseller Boi Ruiz era al Parlament, més d'un centenar de delegats sindicals de Metges de Catalunya van llençar desenes de tisores davant el departament de Salut. "Les mesures no les han fet els metges sinó que s'han fet des d'una taula amb un bolígraf i una calculadora a la mà", advertia el secretari general de Metges de Catalunya, Antoni Gallego, que va demanar a Ruiz que escolti el seu assessor en matèria de sanitat, Miquel Vilardell. Segons el conseller, totes aquestes protestes han traspassat certs límits.

En resposta a una pregunta a la sessió de control del Parlament, Boi Ruiz va qualificar "d'irresponsables" alguns agents sanitaris per convocar protestes com la d'avui i va fer una crida a la "responsabilitat". Les paraules del conseller no van convèncer el sector. "El que veig és un enrocament perillós", va dir Gallego. De moment, el Consell de la Professió Mèdica que estava convocat per avui i que havia de servir per acostar posicions s'ha suspès.

Plans de xoc en marxa

El conseller va insistir a continuar endavant amb els plans de contenció de la despesa, però va afegir que les mesures encara no s'han començat a aplicar als centres. No obstant, els sindicats el contradiuen i asseguren que alguns hospitals ja han començat a passar la tisora. "No poden dir que no passa res quan estem veient que es tanquen plantes", va dir Carme Navarro, de la federació de sanitat de CCOO.

El director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, va especificar que el que ja s'ha començat a aplicar són "mesures de gestió i d'ajustament de dispositius", com també la no renovació de contractes. "És lògic si ja saben la compra addicional de serveis que els deixarem de fer".

Salut ha de donar el vistiplau a les mesures de xoc la setmana que ve però centres com l'Hospital d'Olot es neguen a retallar un 8% del pressupost perquè no pot garantir la qualitat assistencial. I els alcaldes de l'Hospitalet i de Sant Joan Despí també s'han oposat a les retallades als seus centres.

stats