PROTESTES A LA SANITAT
Crònica 16/11/2011

La vaga dels metges punxa en l'intent d'aturar la sanitat pública

Els metges hauran de buscar altres camins per exigir al Govern que freni les retallades i doti la sanitat de més recursos per al 2012. La vaga no ha aconseguit aturar l'activitat als centres sanitaris.

Joan Serra
3 min
La vaga dels metges punxa en l'intent d'aturar la sanitat pública

BARCELONALa vaga va quedar aigualida. Metges de Catalunya, que havia plantejat un pols al departament de Salut per exigir la recuperació del pressupost previ a les retallades, no va aconseguir un suport majoritari dels facultatius en la primera jornada de protestes. El sindicat, el més representatiu entre el personal mèdic, va admetre un seguiment "desigual" de l'aturada. L'activitat en hospitals i centres d'atenció primària (CAP) no va quedar congelada. I el Govern, que aquesta setmana empassava saliva amb dificultat -s'observava amb neguit una vaga just abans de les eleccions generals-, va treure pit quan va comprovar que la mesura de pressió no va rebre un aval massiu. Salut, que no havia fet cap gest per frenar l'aturada, conscient de la desunió sindical, va superar airós l'embat dels metges. Tanmateix, la veu alçada ahir pels facultatius -que es tornarà a fer sentir avui- evidencia el malestar de la professió, contestatària amb la gestió de Boi Ruiz.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va respondre amb contundència a la mesura de pressió dels metges. "Que convoquin la vaga en campanya ja fa que se'ls vegi el llautó", va sentenciar Mas -referint-se al sindicat Metges de Catalunya- en un acte electoral ahir al vespre a Lleida. El president va subratllar que "les reivindicacions dels metges són laborals, no mèdiques", una síntesi de la vaga que irrita els facultatius perquè la consideren reduccionista. Hores abans, el portaveu del Govern, Francesc Homs, havia utilitzat les xifres de Salut per qualificar de "fracàs" i "error" l'aturada. La conselleria va comptabilitzar que només un 20% del personal mèdic de la xarxa pública i concertada s'havia sumat a la vaga (un 16% a l'atenció primària i un 22,9% als hospitals). Homs, que va elogiar la resta de sindicats que no havien secundat la convocatòria, va assegurar que la decisió presa per Metges de Catalunya "no servirà per a res". El Govern va recordar que ahir es van haver d'ajornar unes 20.000 visites d'usuaris arran de l'aturada.

Els metges alcen la veu

El sindicat convocant va assegurar que la protesta havia tingut un impacte més important que les dades facilitades per Salut. Segons la versió dels professionals, un 71% dels facultatius no van anar a treballar, amb un seguiment del 65% als centres d'atenció primària (CAP) i del 76% als hospitals. Metges de Catalunya va argumentar, en un comunicat, que aquests percentatges indicaven una "resposta contundent" a la política de retallades i un "clam a la reflexió" del Govern, que està confeccionant els comptes del 2012. "A Salut li demanem uns pressupostos adequats", va sintetitzar Albert Tomàs, president de Metges de Catalunya. Francesc Sancho, secretari d'Estratègia i Coordinació de Salut, va replicar al sindicat que ha arribat el moment de reprendre el diàleg, una voluntat d'entesa que darrerament no s'ha visualitzat.

Els representants dels metges van puntualitzar que la vaga havia tingut més incidència a les capitals que al territori, i més força als hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) que als centres concertats. Potser va ser l'únic punt de coincidència amb el Govern. Sancho va assegurar que l'aturada havia arrossegat més personal en hospitals públics com la Vall d'Hebron, Bellvitge i Viladecans -amb un percentatge d'absentisme superior al 40%- que en equipaments concertats, com el Clínic o Sant Pau. En aquests hospitals, la vaga va tenir, segons Salut, un seguiment residual, d'entre l'1% i el 4%. Rosa Boyé, metge de radiologia a la Vall d'Hebron i delegada sindical, demanava un gest a Salut: "Ningú està content amb el que està passant i el Govern ha de ser més sensible". A l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, on l'ICS va admetre una incidència de la vaga del 60%, els pacients van assumir els inconvenients amb resignació, informa Dani Revenga. A l'Hospital Josep Trueta de Girona, els usuaris van mostrar-se comprensius amb els metges, tal com informa Narcís Presas.

stats