POLÍTICA MUNICIPAL
Crònica 05/01/2012

El pinyol intenta frenar el pacte CiU-PP a Barcelona

El pinyol de CiU, del sector més sobiranista de la federació, no vol que el PP entri al govern municipal de Barcelona. L'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ja va anunciar ahir que el pacte és "molt difícil".

Sara González
3 min
El líder del PP de Barcelona, Alberto Fernández Díaz, observa atentament l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, durant un ple.

BARCELONAAmb 14 regidors convergents sobre 41 que hi ha en total a l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias té dificultats per tirar endavant el seu programa de govern. Fins ara ha pogut comptar amb el suport majoritari del PP, però el líder dels populars a la ciutat, Alberto Fernández Díaz, ha posat data de caducitat a aquesta mà estesa: el 10 de gener. L'anomenat pinyol de CiU, de què formen part dirigents com Oriol Pujol, volen frenar un pacte de govern que el PP ha exigit les últimes setmanes i aconseguir que Trias sobrevisqui tot el mandat amb la geometria variable.

"No tenim gens de ganes de tenir el PP al govern de Barcelona", asseguren fonts de CiU. El sector més sobiranista de la federació advoca perquè Trias continuï la seva estratègia de pactes puntuals, com també fa Artur Mas al govern de Catalunya. De fet, l'alcalde de Barcelona ja va deixar clar ahir que és "molt difícil" que els populars entrin a formar part del govern municipal. "Fins i tot amb minoria, no és veritat que estigui en una situació tan poc confortable", va dir ahir Trias a COMRàdio tot just dues setmanes després d'haver aprovat els pressupostos del 2012 amb els populars.

De fet, l'esbós de l'entrada del PP al govern municipal està dibuixat. Com ja va explicar l'ARA, Fernández Díaz assumiria una regidoria en què pogués lluir-se, com ara la d'Economia, i a la vegada mantenir un perfil propi i una distància per poder disputar-li l'alcaldia a Trias l'any 2015. Al mateix temps, la regidora i diputada al Congrés Àngels Esteller seria tinent d'alcalde.

Però al pinyolde CiU l'esgarrifa aquest escenari de governar colze a colze amb el partit que més ha fustigat les aspiracions d'autogovern de Catalunya i amb qui s'haurà d'enfrontar en la reivindicació d'un pacte fiscal que, d'entrada, ja és rebutjat pels dirigents del PP. A més, consideren que, després de pactar propostes de gran abast a la Generalitat i de governar plegats a la Diputació de Barcelona, un acord a l'Ajuntament seria anar massa lluny i penjar-se una etiqueta que pot passar factura electoral.

La decisió del 10 de gener

El PP, liderat per Alícia Sánchez-Camacho, atribueix aquest rebuig a la por que té CiU que els populars els facin ombra i els ciutadans vegin que el PP pot ser una bona alternativa de govern a la capital catalana. "CiU ha de decidir què vol ser de gran", afirmen fonts del PP. I és que mentre el PSC, l'altre partit que numèricament podria garantir l'estabilitat a Trias, ha optat per exercir d'oposició dura, els populars demanen ara un tot o res. Fernández Díaz, amoïnat perquè el seu partit no té definit deu mesos després de les eleccions quin paper exercirà, assegura que o entra al govern municipal o farà oposició, però que CiU no compti més amb ell si la pretensió és seguir aferrat a la geometria variable. El dirigent del PP assegura que ja té una decisió presa i l'anunciarà dimarts de la setmana que ve.

Malgrat tot, Trias, com també fa Mas al Govern, anirà amb peus de plom en la relació amb els populars, perquè estant en minoria no interessa tenir en contra el partit que més vegades ha ajudat CiU i amb qui caldrà negociar a l'Estat ara que Mariano Rajoy s'ha instal·lat a la Moncloa. Per això mateix ahir Trias va prometre ser "amable" amb els populars -també va dir que ho seria amb la resta de forces de l'oposició- i va agrair el suport rebut per l'aprovació dels pressupostos de la mateixa manera que el president de la Generalitat ha posat de relleu en diverses ocasions "la responsabilitat" que ha demostrat el PP quan ha estès la mà al Govern.

I és que, si el dia 10 Fernández Díaz demana públicament entrar al govern municipal, CiU és conscient que tindrà un problema. "Queda clar que aleshores haurem de negociar", admeten amb resignació fonts de CiU, conscients que, amb un govern a qui falten set regidors per a la majoria absoluta, no poder comptar més amb els vots del PP és un risc que no poden córrer. Davant aquesta situació, Trias demana paciència.

"Presses" per pactar

"Hi ha qui té pressa a signar un pacte, però jo tinc una pressa relativa", va afirmar l'alcalde del consistori, que creu que de moment "les coses funcionen" i per això considera que no cal plantejar un pacte amb un altre grup municipal. Tot i això, escoltarà les peticions del PP, amb qui es reunirà "en els pròxims dies".

stats