SOSTENIBILITAT DE LA SANITAT
Crònica 22/07/2011

Els metges no podran receptar marques comercials de fàrmacs

El ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat que els metges receptin per principi actiu i no per marques comercials. És una mesura d'estalvi per garantir la sostenibilitat del sistema.

Lara Bonilla
3 min
Els metges d'atenció primària ja recepten molts genèrics perquè molts dels pacients són malalts crònics. Ara, però, estaran obligats a no prescriure marques.

BARCELONA.Si en alguna cosa estan d'acord els consellers de Salut de les diferents comunitats autònomes és que la sanitat té un problema de finançament i calen mesures d'estalvi. Una serà a costa de la farmàcia. Amb aquesta mesura, els metges estaran obligats a receptar per principi actiu i no per la marca comercial dels medicaments, segons van acordar ahir el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes durant la reunió del Consell Interterritorial de Salut. Aquesta acció, que ja apliquen comunitats com Andalusia, suposarà un estalvi de 2.400 milions d'euros, segons la ministra de Sanitat, Leire Pajín.

A Catalunya ja s'havia apostat per potenciar la prescripció de medicaments genèrics i les alternatives terapèutiques més barates. De fet, és una de les mesures incloses en el pla per a la sostenibilitat del sistema sanitari que va presentar el conseller Boi Ruiz al març. Però actualment té forma de recomanació i no és una mesura generalitzada. Ara, en canvi, mitjançant un decret llei els metges estaran obligats a receptar els medicaments segons el seu compost i no per la marca. És a dir, amoxicil·lina en comptes de Clamoxyl, per exemple. I després els farmacèutics hauran de dispensar el medicament més barat i, si tenen el mateix preu, els genèrics. Això tindrà un "gran impacte" sobre la indústria farmacèutica i sobre les oficines de farmàcia, segons va reconèixer la ministra. Les farmàcies de nuclis de menys de 1.500 habitants seran compensades.

La mesura compta amb el vistiplau dels metges. "Són mesures atrevides que fa temps que s'haurien d'haver pres", va dir Josep Maria Sagrera, vicepresident primer de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), que també destaca que ara els metges de família són penalitzats per receptar determinats medicaments quan moltes vegades és una prescripció induïda pel metge especialista. El Col·legi de Metges de Barcelona també va valorar positivament la iniciativa, ja que contribueix a "racionalitzar" el consum de medicaments. El seu vicepresident, Jaume Padrós, també demana que no s'incloguin en el catàleg de prestacions finançades per la Seguretat Social fàrmacs que no aporten res nou.

Millora del finançament

De fet, el Consell Interterritorial també va acordar crear un comitè de selecció de medicaments per decidir quins nous fàrmacs s'incorporen al Sistema Nacional de Salut segons el seu cost i efectivitat. També es rebaixarà un 15% el preu dels medicaments amb més de deu anys i que no disposin de genèric.

Tot plegat, són mesures per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari a llarg termini. Un sistema que necessita una injecció de diners per mantenir el seu nivell actual. En això també hi estan d'acord els consellers de Salut i el govern espanyol. Ara, però, cal trobar la fórmula amb què s'obtindran aquests recursos: amb el copagament, via impostos o augmentant la partida pressupostària, per posar alguns exemples. El debat s'ha traslladat al Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha de celebrar la setmana que ve. "No hem parlat en cap moment de l'instrument perquè seria bastant estèril. El debat el traslladem al Consell amb la idea que accepti que cal posar més diners al conjunt de la sanitat", va explicar el conseller Boi Ruiz.

La ministra Pajín també es va comprometre a fer les modificacions necessàries perquè les comunitats autònomes puguin facturar directament entre elles l'atenció que donen a ciutadans d'altres punts de l'Estat, sense passar pel fons de contingència com fins ara, que alentia molt el procés.

stats