DESASTRE NATURAL AL JAPÓ
Crònica 22/09/2011

Un potent tifó amenaça la central nuclear de Fukushima

Les pluges torrencials de l'huracà Roke podrien complicar la situació de la planta nuclear de Fukushima i dificultar la gestió del primer ministre, que vol reactivar les centrals a la primavera.

Iris Mir
2 min
El resultat del pas de l'huracà Roke pel centre del Japó, a la localitat de Toyokawa. Els vents van bufar ahir a més de 220 quilòmetres per hora i els aiguats van superar els 40 centímetres en algunes zones.

PEQUÍNEls desastres naturals no donen treva al Japó. Roke , la quinzena gran tempesta de la temporada, va tocar terra durant el dia d'ahir i va tornar a amenaçar la planta nuclear de Fukushima. Amb vents de fins a 220 quilòmetres per hora, Roke és el segon gran tifó d'aquest mes. Fa unes setmanes el Talas hi va deixar centenars de morts i desapareguts, així com unes despeses de 53.400 milions de iens (511 milions d'euros).

El Japó està en alerta i l'agència meteorològica ha exigit cautela extrema a una població que encara es recupera de la destrucció que va provocar el terratrèmol i el tsunami del març, que va deixar 20.000 morts o desapareguts. Les tasques de reconstrucció són lentes i, de fet, la falta de celeritat i la mala gestió de la crisi han portat a presenciar a principis de mes al Japó el sisè canvi de primer ministre en 5 anys.

Amb el càrrec acabat d'estrenar, Yoshihiko Noda va prometre com una de les seves màximes prioritats reconstruir les zones afectades pels desastres naturals. Però el Roke amenaça de complicar-li el lideratge mentre ha de fer equilibris entre la reconstrucció i salvar l'economia.

En el moment de tancar l'edició, l'alerta se centrava en la central nuclear de Fukushima, que s'ubica al pas de la trajectòria prevista del tifó. La companyia operadora Tokyo Electric (Tepco) treballa des del març per estabilitzar els reactors. Una lluita contrarellotge que es podria perdre si les pluges torrencials del Roke forcessin filtracions al mar de les grans quantitats d'aigua radioactiva que ha quedat acumulada i que va ser utilitzada per refredar els reactors. Amb tot, segons Tepco, la central nuclear no hauria patit cap dany, de moment, i esperen poder controlar la situació al pas del tifó.

En el seu primer discurs com a primer ministre, Noda va anunciar els seus plans de reactivar les centrals nuclears que estaven en quarantena després del tsunami. Una mesura controvertida però necessària per assegurar que el país tingui el nivell de subministrament elèctric que necessita per poder mantenir uns nivells de producció acceptables. Tot i que Noda s'hagi compromès a reduir la dependència nuclear, els japonesos encaixarien molt malament que el Roke deixés al seu pas una nova crisi a Fukushima, i encara més uns mesos abans que s'iniciï la reactivació de les centrals. Noda calcula que per evitar que l'economia japonesa es bloquegi, els reactors, un cop inspeccionats, s'haurien d'activar a la primavera.

Un repte per al govern

Per ara el tifó no ha afectat els sistemes de refrigeració de Fukushima, però si les fortes pluges acabessin provocant-hi algun dany, Noda veuria com la qüestió nuclear es revifaria entre l'opinió pública. Un fet que paralitzaria, molt probablement, els plans del primer ministre d'accelerar la reactivació de les centrals. Aquest escenari també faria perillar la difícil tasca de Noda de guanyar-se la confiança d'una població més que escèptica amb la gestió dels seus primers ministres.

Per ara, les pluges torrencials i les inundacions han deixat 9 morts o desapareguts i 55 ferits. Més de 200.000 cases s'han quedat sense subministrament elèctric, centenars de vols i alguns trens d'alta velocitat han hagut de ser anul·lats i algunes fàbriques han suspès les operacions a les zones afectades.

stats