Crònica 09/11/2011

Les preguntes

3 min

Jesús Palau. Professor departament de direcció financera d'ESADE

1. Què hauria de fer Itàlia a partir d'ara?

No pot fer gaire cosa. Itàlia acabarà apujant els impostos, els indirectes, com l'IVA, perquè els directes són més complicats de modificar, perquè suposaria tocar les rendes més altes. Així que la resposta seran els indirectes i les retallades de la despesa social. La situació a què ha arribat crec que és induïda, perquè malgrat una possible actuació del Banc Central Europeu, fa tot l'efecte que podria haver comprat massivament bons italians i si ho ha fet ha estat de manera tèbia. És a dir, es vol que Itàlia faci les reformes que s'aconsellen. Però no s'arreglarà el problema. Si un país no creix, si pateix retallades socials, tindrà més dificultats per pagar el deute, així que Itàlia pot acabar en recessió, tret que la Unió Europea canviï d'estratègia.

2. És possible un rescat d'Itàlia?

No és possible. No hi ha prou recursos per a un rescat. El deute públic és d'1,8-1,9 bilions d'euros. Hi ha una possibilitat. Quan arribi el venciment dels bons, i davant de la negativa dels mercats a renovar-los, el BCE els podria refinançar. Però no és el paper del Banc Central Europeu. La gran diferència respecte a la Reserva Federal dels EUA és que els nord-americans poden imprimir diners i això és un gran què per parar els atacs al deute americà. És possible que la força dels fets s'acabi imposant, encara que és dubtós que sigui així, veient el que defensen les autoritats europees. L'estratègia actual només portarà a la recessió, perquè és molt complicat aplicar plans d'ajust, amb retallades, i pagar alhora el deute.

Josep Oliver. Catedràtic d'economia aplicada de la UAB

1. Què hauria de fer Itàlia a partir d'ara?

Itàlia no pot fer cap altra cosa que prendre's seriosament un pla d'ajust. S'ha d'obligar a complir-lo per reduir el deute, que és del 120% sobre el seu PIB. I ha de fer els deures per no generar més dèficit, que acabarà generant més deute. La pressió dels mercats és gran, i es deu a la falta de confiança, a si podràs pagar o no. Però si els tipus d'interès d'aquest deute van pujant, la situació serà del tot insostenible per a Itàlia. Cada punt afegit de deute pot suposar entre 15.000 i 20.000 milions d'euros d'interessos. És inassumible. I és cert que l'economia italiana és la d'un país ric, però ha perdut competitivitat en l'última dècada.

2. És possible un rescat d'Itàlia?

No és possible un rescat. I la veritat és que no és una situació que hagi de ser preocupant, perquè Itàlia ha de tenir la capacitat de reconduir-la. Un rescat d'Itàlia és impensable, amb un deute públic a l'entorn d'1,9 bilions d'euros. Tret que el Banc Central Europeu es converteixi en una mena de Reserva Federal, com als Estats Units, però això no és una possibilitat real, perquè no és el que vol Alemanya. Itàlia necessita fer un camí que Espanya ja ha començat i que passa per una devaluació interna, per un ajust important, per ser una mica més pobres. I, principalment, ara ha de ser capaç de superar l'etapa que ha presidit Silvio Berlusconi, que s'ha convertit en un problema important, ell mateix, per a l'economia italiana. Itàlia ha volgut creure que no passava res, sense acabar d'acceptar la realitat. I ara mateix ha de fer un ajust que serà més important que el que ha iniciat Espanya.

stats