Crònica 02/02/2012

Els cinc punts més vulnerables a l'onada de fred siberià

Els equips d'emergències segueixen amb especial interès els llocs més vulnerables a l'episodi de fred i neu. L'aeroport del Prat, la frontera de la Jonquera i els eixos viaris es preparen per al temporal.

N. Presas / J. Ferrer A. Lijarcio / D. Revenga
3 min
Els cinc punts més vulnerables a l'onada de fred siberià

BARCELONA.Els municipis catalans afronten l'onada de fred amb els protocols activats i les unitats d'emergències en alerta per minimitzar els efectes de la neu i el descens brusc de temperatures que s'esperen per a aquests dies. Aquests són els llocs més vulnerables.

Frontera de la Jonquera

Les comarques gironines no volen repetir l'experiència de la nevada del març del 2010. És el cas de la Jonquera, que va patir de manera especial aquell episodi, amb milers de camions aparcats als carrers i 700 persones concentrades al pavelló, sense mantes, fins a les 4 de la matinada. Enguany, però, el pavelló ja està preparat en cas que hagi d'acollir gent que pugui quedar incomunicada. Tres grups electrògens garanteixen la calefacció i, a més, es disposa de 300 sacs, matalassos, màrfegues i cuines de gas. "Avui estem més preparats que fa dos anys", afirma Judit Carreras, regidora de Governació de la Jonquera. També, pel que fa a provisions d'aliments, ja que com a mesura preventiva alguns restaurants de la zona s'han proveït de generadors que permetran descongelar pa per fer entrepans en cas de necessitat.

Aeroport

L'aeroport del Prat, dins el seu Pla Hivern, té preparades dues màquines llevaneu que poden llançar urea (fundent sòlid), dues escampadores de fundent líquid indispensables per treure el gel dels avions, una escombradora d'aspiració, un tractor agrícola i un vehicle que permet conèixer el nivell de fregament de les pistes. A més, l'empresa encarregada del manteniment del camp de vols i accessos compta amb una màquina llevaneu supletòria. Durant el desembre es van fer simulacres per comprovar el correcte funcionament dels equips i el protocol d'actuació en cas de necessitat.

Pirineu i plana de Lleida

A Lleida l'onada de fred provocarà fortes glaçades al Pirineu, però no s'ha planificat cap mesura excepcional, tenint en compte que el desplegament per netejar carreteres i vies urbanes té lloc durant tot l'hivern. Una situació ben diferent es preveu a les comarques de la plana de Lleida, que estan en màxima alerta. A la ciutat de Lleida, un dispositiu format per una trentena de persones també estarà en alerta pel temporal després d'haver tirat sal a les principals vies urbanes d'accés a la ciutat i alguns carrers. Les reserves de la ciutat són de 540 tones. A més, com és habitual quan es registren temperatures negatives, es posa en marxa el Pla Iglú, destinat a oferir allotjament als sensesostre.

Camp de Tarragona

Els municipis de Tarragona han adoptat diverses mesures excepcionals. Tarragona i Reus, per exemple, han activat dispositius per oferir allotjament als sensesostre. Efectius de les policies locals, acompanyats per personal de la Creu Roja, recorren de dia i de nit els carrers d'aquestes ciutats. S'han adoptat també altres mesures, com no netejar els carrers amb aigua o interrompre el reg als parcs i jardins, per evitar les plaques de gel. Des de Protecció Civil preveuen una especial concentració d'incidències al Tarragonès i en altres comarques a nivell de mar, que és on hi ha més risc de nevades. Montse Font, cap del Servei d'Emergències, alerta que "això suposa un risc afegit, perquè són zones on la percepció de risc és menor, ja que la presència de neu no és habitual".

Catalunya Central

És una de les zones geogràfiques que més preocupen, ja que concentra alguns dels eixos viaris que solen acumular més problemes viaris en cas d'incidències meteorològiques. Es tracta de l'Eix Transversal i l'autovia A-2. La neu i la possibilitat de temperatures que poden estar per sota dels 10 graus sota zero fan que les autoritats recomanin evitar el pas per aquests vials, llevat que sigui imprescindible.

stats