LA TISORADA DEL GOVERN
Crònica 26/02/2011

Les retallades a la sanitat afectaran plantilles i sous

La retallada del pressupost dels grans hospitals catalans es pot traduir en reduccions de personal i de sous. Els treballadors de l'Hospital Clínic ja han començat a mobilitzar-se perquè temen un ERO.

Lara Bonilla
3 min
PeDAGOGIA PER EVITAR ABUSAR DEL SISTEMA Salut vol reduir la hiperfreqüentació i que els pacients es coresponsabilitzin de l'ús  i l'abús que fan del sistema. La primera mesura de conscienciació ha estat entregar una factura amb el cost dels medicaments.

BARCELONA.El departament de Salut anunciarà la setmana que ve com es concreten les retallades en matèria sanitària. Amb 850 milions d'euros de pressupost menys que l'any anterior, els hospitals seran els primers a rebre, ja que hauran de reduir el seu pressupost en un 10%. Els treballadors d'alguns hospitals, com ara el Clínic, ja han començat a mobilitzar-se perquè sobre la taula hi ha la possibilitat que aquesta reducció del pressupost es tradueixi en una reducció dels sous o en un expedient de regulació d'ocupació (ERO), "o en totes dues coses", expliquen fonts del centre.

Reducció de sous

Fonts sindicals apunten que la proposta que tenen és la de reduir un 6% la massa salarial dels treballadors (cal recordar que el personal de funció pública ja va veure retallat l'any passat un 5% el sou) i reduir la plantilla en un 5%. El personal laboral i l'interí seran els primers perjudicats. Els treballadors del Clínic han estat els primers a mobilitzar-se, però les protestes es podrien estendre a la resta d'hospitals catalans, ja que els sindicats no descarten una onada d'acomiadaments i fins i tot més expedients de regulació. "No serà sobre el personal fix sinó sobre el personal contractat eventual", asseguren des del sindicat UGT. Atès que les partides més importants de Salut són en personal i en despesa farmacèutica, Aurora Huerga, secretària de polítiques socials de CCOO, ahir comentava: "Les retallades ja sabem per on començaran". En el sector de la sanitat un 30% de les plantilles són personal eventual. "A alguns se'ls acaba el contracte el 31 de març i no sabem què passarà", diu Huerga. La Generalitat ha fet arribar a les direccions dels hospitals la instrucció 1/2011, que, a més de repetir que només es cobriran la meitat de les baixes per jubilació o defunció, declara que aquestes places vacants s'eliminaran. A més, prohibeix el nomenament d'interins i la contractació temporal. Aquesta instrucció afecta els treballadors de l'administració pública, inclòs el sector sanitari. Els sindicats es queixen que això suposarà una sobrecàrrega de feina per a la resta de personal que afectarà la qualitat assistencial que rebran els pacients.

Restringir l'ús dels serveis

El president de la Generalitat, Artur Mas, es va comprometre, però, ahir a mantenir la qualitat del sistema sanitari malgrat l'estat de les finances. Mas i el conseller de Salut, Boi Ruiz, van assistir a la primera reunió del Consell Assessor per a la Sostenibilitat i el Progrés del Sistema Sanitari, que presideix el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Vilardell. En la seva primera sessió, el consell va acordar estudiar quines "barreres" es poden implantar per impedir l'abús dels serveis sanitaris. La barrera més evident és el copagament però Mas el va tornar a descartar ahir. No va citar cap mesura però la centralització de determinats serveis -és a dir, no tots els hospitals han de tenir de tot, com ja ha proposat el conseller Ruiz- és una de les mesures que pot funcionar com a "barrera". "Actualment, si hi ha un aparell de TAC s'utilitza tot i que no calgui", diu Guillem López Casasnovas, que és membre del Consell Assessor en Salut i també del d'Economia.

També es començarà per separar els serveis necessaris dels que no ho són. "Aquesta tasca o la fan directament els professionals o s'hauran de posar condicionants sobre l'oferta de serveis per restringir-ne l'ús -afegeix López Casasnovas-. Per mi seria millor la primera opció, però no tots els professionals volen acceptar aquesta responsabilitat".

El consell de Salut va establir ahir tres línies prioritàries que passen pel manteniment de la qualitat del servei, per donar més autonomia als professionals i reduir la burocràcia dels hospitals. La desburocratització hospitalària i la reducció dels alts càrrecs ha començat per l'Hospital Clínic. El fins ara subdirector general, Josep Maria Piqué, va ser ahir nomenat director general en substitució de Raimon Belenes, que mantindrà, però, la seva vinculació amb el centre a través de la Fundació Clínic. La gerent Anna Miró també ha estat destituïda i els dos eren càrrecs pròxims al PSC. En la línia del departament d'aprimar cúpules directives, Piqué centralitzarà la direcció del centre que ara es repartien entre tres persones.

stats