Crònica 10/07/2011

El somni Perdura

Oriol March
2 min

BarcelonaUn grup de vint persones es reuneixen prop de la cruïlla de passeig de Gràcia i Consell de Cent. Els vianants, en bona part turistes, presencien encuriosits com fixen tots la mirada en un punt de l'horitzó, en què un fotògraf té el dit a punt per captar el moment. És un grup heterogeni: hi ha autoritats del país, com els expresidents Pujol, Barrera i Rigol; líders sindicals, com Joan Carles Gallego i Josep M. Àlvarez, i actors i periodistes.

Tots van participar, fa un any, en el rodatge de l'espot Somniem , dirigit per Lluís Danés -que també corre per allà- i encaminat a promocionar la manifestació del 10 de juliol, que va congregar més d'un milió de persones al centre de Barcelona. El lloc on l'ARA ha citat els seus protagonistes va ser, precisament, un dels més concorreguts. Les senyeres i els càntics ja no hi són, però segueixen molt vius en la memòria dels presents. "Pensava que hauríem avançat més", lamenta un Heribert Barrera que, tot i els signes de l'edat, conversa activament amb els companys. Pujol, que ha d'atendre algun vianant que el reconeix, s'acosta a saludar-lo amb afecte.

Darrere seu, el diàleg és constant. Alguns rememoren el rodatge del Somniem . Minuts abans, tots han passat per davant de la càmera de vídeo de l'ARA per gravar les seves percepcions un any després d'aquella concentració multitudinària. N'hi ha molts que coincideixen a fer servir la paraula independència per articular el seu discurs. "Cada vegada se'n parla més, tant als mitjans d'aquí com als d'allà", diu Xavi Torres, periodista de TV3. "Només ens falta el full de ruta i que algú ens guiï", apunta Albert Om. El somni de fa un any, basat en el "Som una nació, nosaltres decidim", segueix constituint el pòsit de les reivindicacions dels presents.

Feta la sessió fotogràfica, els protagonistes marxen cadascú cap on toca. Pujol va a Premià de Dalt, a un debat sobre el futur català. Els líders sindicals marxen a una reunió de feina. El somni perdura.

stats